Clavia Nord Modular Keys: verschil tussen versies

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (zinsafbrekingen verbetert en wat spelfouten aangepast)
Regel 59: Regel 59:
 
|}
 
|}
  
De [[Clavia]] Nord Modular is een [[virtueel analoog]] [[modulair]] synthesizer. Het unieke van het concept is dat men met de [[editor]] op een computer geheel vrij een synth kan ontwerpen  
+
De [[Clavia]] Nord Modular is een [[virtueel analoog]] [[modulair]] synthesizer. Het unieke van het concept is dat men met de [[editor]] op een computer geheel vrij een synth kan ontwerpen en deze vervolgens in de Nord Modular kan laden. De Nord Modular is poplair bij mensen die volledige controle willen hebben over sounddesign. De Nord Modulair is opgevolgd door de [[G2]].
  
en deze vervolgens in de Nord Modular kan laden. De Nord Modular is poplair bij mensen die volledige controle willen hebben over sounddesign. De Nord Modulair is opgevolgd door de [[G2]].  
+
De Nord Modular is gebaseerd op 4 DSP chips die, indien gewenst, middels de voice expansion in aantal te verdubbelen zijn. De Nord Modular is viervoudig [[multitimbraal]] het toevoegen van de voice expansie brengt hier geen verandering in, de verhoogt enkel de polyfonie.  
  
De Nord Modular is gebaseerd op 4 DSP chips die, indien gewenst, middels de voice expansion in aantal te verdubbelen zijn. De Nord Modular is viervoudig [[multitimbraal]] het toevoegen van  
+
Op zowel de rack als de keys versie zitten 18 eindeloze draaiknoppen. Deze draaiknoppen versturen midi data en zijn in middels de editor software en nagenoeg iedere functie binnen een patch te koppelen. Ook is het mogelijk een aantal parameters aan 1 groep toe te voegen (een zgn. morpgroep) en deze groep weer aan 1 van de 18 draaiknoppen te koppelen. Een alternatieve toepassing is het bedienen van allerhande apparatuur en / of software middels deze draaiknoppen. Hiervoor dient dan wel een patch / te worden opgeoffert.
  
de voice expansie brengt hier geen verandering in, de verhoogt enkel de polyfonie.
+
Een derde telg in de eerste reeks van Nord Modular is is de [[Micromodular]]. Deze wijkt qua vorm, uitbreidbaarheid en bediening zodanig af van de Nord Modular key en rack versie dat deze een eigen Wiki heeft. De Nord Modular is in 2004 opgevolgt door de [[G2]].
 
 
 
 
Op zowel de rack als de keys versie zitten 18 eindeloze draaiknoppen. Deze draaiknoppen versturen midi data en zijn in middels de editor software en nagenoeg iedere functie binnen een patch
 
 
 
te koppelen. Ook is het mogelijk een aantal parameters aan 1 groep toe te voegen (een zgn. morpgroep) en deze groep weer aan 1 van de 18 draaiknoppen te koppelen. Een alternatieve
 
 
 
toepassing is het bedienen van allerhande apparatuur en / of software middels deze draaiknoppen. Hiervoor dient dan wel een patch / te worden opgeoffert.
 
 
 
 
 
Een derde telg in de eerste reeks van Nord Modular is is de [[Micromodular]]. Deze wijkt qua vorm, uitbreidbaarheid en bediening zodanig af van de Nord Modular key en rack versie dat er
 
 
 
deze een eigen Wiki heeft. De Nord Modular is in 2004 opgevolgt door de [[G2]].
 
  
 
==Editor==
 
==Editor==
Clavia levert bij deze synth een eigen editor die functioneert onder Windows98 - 2000 en onder Windows XP in compatibiliteitsmodus. Op Apple systemen werkt de editor tot OSX. Er is ook een  
+
Clavia levert bij deze synth een eigen editor die functioneert onder Windows98 - 2000 en onder Windows XP in compatibiliteitsmodus. Op Apple systemen werkt de editor tot OSX. Er is ook een alternatieve edtor beschikbaar, [[nmedit]]. Deze is open source en in java geprogrammeerd.  
 
 
alternatieve edtor beschikbaar, [[nmedit]]. Deze is open source en in java geprogrmeert.  
 
  
 
[[Afbeelding:nm_patchwindowlarge.jpg]]
 
[[Afbeelding:nm_patchwindowlarge.jpg]]

Versie van 25 dec 2006 om 10:34

Algemene Informatie
Fabrikant: Clavia
Type: Nord Modular
Ontwerper: ???
Productiejaren: 1998
Aantal geproduceerd: onbekend
Marktwaarde: €450 - €800
Accessoires: Draagtas, voice expansie
Synthese Elementen
Synthese: Virtueel-analoge
Sequencer: StepSequencer Eventsequencer Notesequencer
Aantal geluiden:
4
Effecten: chorus , delay , clip distortion , overdrive ,
wavewrapper , diode , phaser , shaper ,
compressor , exander , digitizer , ringmodulator
Specificaties
Polyfonie: polyfoon
Aansturing: MIDI
Outputs: 1 x MIDI, koptelefoon,
4 x audio (18-bit liniair DACs, 96 kHz)
Inputs: 1 x midi, stereo audio in, sustain pedal, control pedal,
Geheugenplaatsen: 9 patches x 9 banks,
Afmetingen:
473 mm. breedt 264 mm. diep 70 mm. hoog (keys),
423 mm. breedt 176 mm. diep 118 mm. hoog (rack),
Stroomverbruik: ? Watt
Gewicht: 4.7 / 3.2 kilogram (keys/rack)
Keyboard: ? toetsen

De Clavia Nord Modular is een virtueel analoog modulair synthesizer. Het unieke van het concept is dat men met de editor op een computer geheel vrij een synth kan ontwerpen en deze vervolgens in de Nord Modular kan laden. De Nord Modular is poplair bij mensen die volledige controle willen hebben over sounddesign. De Nord Modulair is opgevolgd door de G2.

De Nord Modular is gebaseerd op 4 DSP chips die, indien gewenst, middels de voice expansion in aantal te verdubbelen zijn. De Nord Modular is viervoudig multitimbraal het toevoegen van de voice expansie brengt hier geen verandering in, de verhoogt enkel de polyfonie.

Op zowel de rack als de keys versie zitten 18 eindeloze draaiknoppen. Deze draaiknoppen versturen midi data en zijn in middels de editor software en nagenoeg iedere functie binnen een patch te koppelen. Ook is het mogelijk een aantal parameters aan 1 groep toe te voegen (een zgn. morpgroep) en deze groep weer aan 1 van de 18 draaiknoppen te koppelen. Een alternatieve toepassing is het bedienen van allerhande apparatuur en / of software middels deze draaiknoppen. Hiervoor dient dan wel een patch / te worden opgeoffert.

Een derde telg in de eerste reeks van Nord Modular is is de Micromodular. Deze wijkt qua vorm, uitbreidbaarheid en bediening zodanig af van de Nord Modular key en rack versie dat deze een eigen Wiki heeft. De Nord Modular is in 2004 opgevolgt door de G2.

Editor

Clavia levert bij deze synth een eigen editor die functioneert onder Windows98 - 2000 en onder Windows XP in compatibiliteitsmodus. Op Apple systemen werkt de editor tot OSX. Er is ook een alternatieve edtor beschikbaar, nmedit. Deze is open source en in java geprogrammeerd.

Nm patchwindowlarge.jpg

De Clavia editor is beschikbaar via: http://clavia.se/downloads/software/nordmodular.htm

NMedit is beschikbaar via: http://nmedit.sourceforge.net/

Patch database

In de loop van de jaren is er een groot archief van patches opgebouwd. Dit archief is beschikbaar via http://nm-archives.electro-music.com/010_NordModular/ .

Alternatieven

Reaktor , G2

Bronvermelding

Links


Geluidsvoorbeelden

Afbeeldingen

Nm keys.jpg Nm rack.jpg Nm bag.jpg Nm expansion.jpg

 Nord Modular Keys          Nord Modular Rack      Nord Modular Gig bag       Nord Modular voice expansion