GeneralMusic px7

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf GEM px7)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant GeneralMusic
Type px7
Ontwerper ...
Productiejaren 1988?
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde ...
Accessoires Sustainpedaal, volumepedaal
Synthese Eigenschappen
Synthese ...
Oscillator 2?
Filter geen
Envelope 32 presets
LFO 1
Arpeggiator geen
Sequencer 2-4 track, 2000 events
Effecten 4
Specificaties
Polyfonie 10
Multitimbraal 6
Aansturing MIDI (in/out),
toetsenbord
Outputs L+R(mono/stereo), Headphone
Inputs Sustain Pedal, Volume control
Geheugenplaatsen 16 Voice, 16 Rhythme style,
Afmetingen (B x D x H) 93.5 x 22.8 x 9.2 cm
Stroomverbruik ... Watt
Gewicht 5.2 kilogram
Keyboard 61 toetsen, 5 octaven


De GEM px7 maakt deel uit van de px keyboardreeks bestaande uit de px3, px5 en px7. De apparaten hebben allen dezelfde klankbron.

 • De px3 kan niet geprogrammeerd worden en is dan ook slechts bedoeld als keyboard.
 • De px5 heeft daarbij enkele programmeerbare rhythme styles, programmeerbare klanken (Voice) en een sequencer.
 • De px7 tot slot is vergelijkbaar met de px5, maar heeft bovendien een aanslaggevoelig toetsenbord en een pitchbend.

Een metalen beugel die meegeleverd werd met deze producten kan boven in het apparaat geprikt worden om bladmuziek overeind te houden.
Het instrument werd geleverd in een felpaarse doos met flitsende letters erop. In diezelfde kleur en letters is de omslag van de Owners Manual gedrukt. Die is begrijpelijk geschreven, maar soms niet toereikend. Een tweede gebruiksaanwijzing, de Advanced Custom Voice Manual, toont alle templates die voorhanden zijn bij het bewerken van geluiden. Tot slot is er een Service Manual, een schematisch diagram voor monteurs of voor de wat technischer gebruiker. Handig bij het vervangen van een onderdeel.

Bediening

De rhythme styles, waarvan er 48 preset zijn en zestien user, kunnen worden geselecteerd door links op de machine één van de 64 lichtblauwe knoppen in te drukken. Één knop voor ieder rhythme style. Boven elk knopje staat netjes vermeld wat het doet. De klanken, door GEM hier Voices genoemd, waarvan er 48 preset zijn en zestien user, kunnen worden geselecteerd door rechts op de machine één van de 64 lichtgrijse knoppen in te drukken. Weer één knop voor iedere voice. Het apparaat is dan ook rijkelijk voorzien van knopjes. Naast nog meer knopjes (elk per categorie voorzien van een eigen kleur) om onderdelen te bedienen als de sequencer en arranger, bevat het apparaat een zestal drumpads. Deze kunnen naar keus voorzien worden van gewenste drumklanken.

Verder kent het apparaat zestien performances. Een performance is een vooringestelde setup waarbij de gebruiker rhythme style, voice, effect, tempo, drumpads en meer kan voordefinieren.

Het twee regels tellend onverlichte display biedt tijdens het spelen net genoeg ruimte om aan te geven welk rhythme style actieve is, welke klank, welk effect en het tempo in bpm.
Bij gebruik van de sequencer of het editen van voices, geeft dit display andere dingen weer.

Aan de achterzijde zijn er naast de in- en uitgangen ook nog twee knopjes voor het displaycontrast en voor fijnstemming. Aan/uit gebeurd hier door een klein schuifknopje.

Klanken

Het apparaat is voorzien van diverse pictogrammen die onder anderen "stereo" en "PCM" schreeuwen. Die slaan waarschijnlijk op de twintigtal drumsounds en circa twaalf speciale FX die het apparaat bevat. Niet op de klanken uit het Voice menu.
Geluiden uit het voice menu kunnen bewerkt worden. Dit kan niet traploos, maar gebeurt middels templates of sjablonen. Elk bewerkingsstadium (Envelope,LFO) heeft voorgedefinieerde templates waaruit de gebruiker kan kiezen. Een aparte handleiding toont netjes de diagrammen van elke template en die blijken behoorlijk goed voor een instrument in deze klasse.

Wave

Elke klank is opgebouwd/gesplitst in twee "waves", genaamd Wave-A en Wave-B. Van elk zijn er twintig. Een gebruiker kan die waves door elkaar laten vloeien. De wijze waarop dat gebeurd wordt bepaald in een MixWave-template. Hiervan zijn er 32, waarvan sommigen in een loop.

Envelope

Voor de envelope zijn ook weer 32 templates. Templates geschikt voor piano, orgel, string, etc. De envelopes zijn vloeiend van aard, blijkt uit de edit-bijlage en niet rechttoe-rechtaan zoals de meeste ADSRs.

LFO

Er zijn acht templates voor LFO. De LFO beïnvloedt de toonhoogte. De diepte en frequentie hiervan zijn voorgedefinieerd.

pitch-envelope

Er zijn zestien templates voor pitch-envelope. De meesten brengen een lichte schommeling aan in het begin van de voice. Overigens beïnvloedt de pitch-envelope het verloop van de LFO.

DCO-2

Dit onderdeel beïnvloedt de ontstemming van de tweede toongenerator. Het kan een chorus-effect teweeg brengen. Er zijn 16 templates.

Effect

Hier kan men kiezen uit enkele effecten.

Deze effecten zijn echter geen echte effecten. Ze geven de klank namelijk geen nabewerking zoals een FX-processor dat doet.
De chorus is een ontstemming van een toongenerator in de bron van het geluid. De sustain is verlenging van de releasetijd in de envelope. Geluiden met een te korte envelope hebben dan ook geen baat bij dit effect. Intrappen van het sustainpedaal geeft het zelfde resultaat. Bij de reverb wordt de release van de envelope afgekapt en vervangen door eentje met een zacht volume. De delay is een MIDI-getriggerde herhaling. Leuk is dat het rhythme tempo de snelheid hiervan bepaalt.

De Effecten hebben alleen effect op Voices op het hoofdkanaal (polykanaal of Right). Niet op de drums of speciale FX.

Samengevat

Een klank (bijvoorbeeld piano) uit het voicemenu is dus geen PCM-sample van een piano, maar een geconstrueerde weergave ervan. De fabriekspresets hebben bovendien nog een ander bewerking ondergaan, waardoor die klanken iets beter, echter klinken. Wat die bewerking is, is niet duidelijk. De gebruiker kan er niet over beschikken. Erg hoorbaar is deze bewerking bij het bewerken van de Piano en Slap.

Het apparaat bevat géén filters.

Het apparaat kan ondanks de beperkingen van de templates een groot scala aan klanken genereren.

Sequencer

De ingebouwde sequencer heeft 2 a 3 sporen en kan in totaal zo'n 2.000 events onthouden. Het geheugen kan één song onthouden. Ook is er een demo, die kan niet gewist worden. De sporen uit de sequencer zijn het Left, Right en Panel.

Left

Left slaat op de begeleiding, die links op het toetsenbord zit. De sequencer onthoudt hier alleen de gespeelde noten. Als de arranger aan staat, worden de rhythme style en de begeleiding hiervan wel weergegeven, doch de events van die rythme en arrangement blijven onderdeel van die respectievelijke style, niet van de sequencer. De rhythme styles en de arranger sturen geen midi-note informatie uit. Left heeft slEchts een polyfonie van twee noten.

Right

Right slaat op het rechterdeel van het klavier en wordt door Gem het polykanaal genoemd. Als de arranger uitstaat beslaat dit het hele klavier, inclusief speciale FX en drumsamples. Dit kanaal is aanslaggevoelig.

Panel

Panel slaat op het bedieningspaneel. De sequencer registreert en speelt hier program changes, wisselingen van rhythme style, volume aanpassingen, drumpads, performances en meer.


Opslag

De px7 heeft plaats voor zestien door de gebruiker te maken klanken, zestien door de gebruiker te maken rhythme styles, zestien performances en één song in de sequencer. Al deze informatie is tezamen of gescheiden weg te schrijven en weer terug te lezen via system exclusive. Bij wegschrijven staan de px7 alswel de toepassing die het moet opslaan enkele seconden flink te zweten. Er wordt echter maar één midi-event weggeschreven. Bij het terug inlezen van de system exclusive is de data binnen een fractie van een seconde door de px7 ingelezen.


Eigenaardigheden

Typisch

 • Tijdens het bewerken van voices word gebruik gemaakt van de onderste zestien knoppen uit het voice menu. Door zo'n knop tweemaal in te drukken zijn templates hoger dan zestien aan te roepen. Dit leidt al gauw tot de vraag: "Hadden er dan niet wat minder dan 64 knopen in het menu gekund?"
 • De volumes gaan in stapjes van acht indien per midi aangestuurd. Dus 0-8-16-...-128 en niet 0-128.
 • Veel drumgeluiden kunnen niet samen worden weergegeven.
 • Er zijn maar 23 drumklanken.
 • Rhythme styles kunnen alleen gekopieerd/opgeslagen worden binnen hun eigen kolom. Hier zit namelijk een quantize-waarde aan vast.
 • Gebruik van het drumkanaal via MIDI levert een veel lager volume op dan de andere kanalen. De gebruiker wordt zo een beetje gedwongen rhythme styles (die klinken wel luid genoeg) te programmeren en deze te syncen via MIDI.

Niet/fout in de handleiding

 • De diagrammen voor MixeWave template in de edit-manual staan verkeerd om. Wave-A moet Wave-B zijn en andersom.
 • Er zijn 64 program changes voor het drumkanaal. Nergens staat dat dit bedoeld is om rhythme styles te selecteren.
 • De rhythme styles of de arranger sturen geen MIDI-note info uit.
 • Indien een gebruiker een rhythme style bewerkt en hierbij een andere begeleidinginstrumenten kiest, wordt deze standaard geselecteerd bij deze user style.

Bugs

Tijdens het bewerken van voices word gebruik gemaakt van de onderste zestien knoppen uit het voice menu. Door zo'n knop tweemaal in te drukken zijn templates hoger dan zestien aan te roepen. Door (abusievelijk) tweemaal de knop in de rij erboven te dubbelklikken zijn toch weer waarden onder de zestien op te roepen. Door stelselmatig deze 'verkeerde' toets te gebruiken zal de px5/px7 uiteindelijk crashen. Alle functies blijven gewoon werken , maar alle klanken zijn plots voorzien van een distorted lofi 8-bit effect. Ook de drums en speciale FX. De crash is te fixen door de machine even uit te zetten.GeneralMusic
Gemlogo.JPG
Equinox | Genesys pro | Promega 3 | pk5 | pk7 | px5 | px7 | S2 | S3 | sk88 | wk3 | wk4 | wk8 | ws1 | ws2 | WX2