LFO: verschil tussen versies

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(Uitbereiding van de beschrijving.. toevoegen van links)
Regel 1: Regel 1:
LFO: Low Frequency Oscillator: Eigenlijk precies hetzelfde als een oscillator op twee dingen na. Het frequentie bereik en de absolute frequentie ligt vaak veel lager en de frequentie is niet te regelen met een stuurspanning. In tegenstelling tot een VCO, is een LFO niet bedoeld als Toongenerator. De LFO is voornamelijk bedoeld om andere onderdelen van een Synth te beïnvloeden
+
LFO is een afkorting Low Frequency [[Oscillator]]. Het verschil met een reguliere [[oscillator]] is in het algemeen het [[frequentiebereik]], waarbij de LFO slechts de lagere frequenties bestrijkt. Het preciese bereik valt hier moelijk te vermelden aangezien fabrikanten van [[synthesizers]] veelal een eigen [[implementatie]] van de LFO toepassen.
 +
 
 +
In de regel wordt het [[uitgangssignaal]] van een LFO gebruikt om andere delen van een synthesizer mee aan te sturen ([[filterfrequentie]], [[pulse-width]], [[VCA]]) hetgeen tevens het veelgebruikte synoniem [[modulator]] verklaart. Het audio-signaal dat gegenereerd wordt door de LFO is bij veel synths niet naar de audio-ouput te [[routen]].  
 +
 
 +
In het geval van een [[modulaire]] synthesizer is een LFO als gewone oscillator te gebruiken, en andersom. Ook de [[minimoog]] is een prachtig voorbeeld van het 'duale' karakter van de LFO.
 +
 
 +
Vooral bij de wat modernere synthesizers loopt het frequentiebereik van de gebruikte LFO's vaak door tot in het [[audio-bereik]]. Hierdoor zijn [[FM]]-achtige [[modulaties]] mogelijk.

Versie van 15 jan 2007 om 19:55

LFO is een afkorting Low Frequency Oscillator. Het verschil met een reguliere oscillator is in het algemeen het frequentiebereik, waarbij de LFO slechts de lagere frequenties bestrijkt. Het preciese bereik valt hier moelijk te vermelden aangezien fabrikanten van synthesizers veelal een eigen implementatie van de LFO toepassen.

In de regel wordt het uitgangssignaal van een LFO gebruikt om andere delen van een synthesizer mee aan te sturen (filterfrequentie, pulse-width, VCA) hetgeen tevens het veelgebruikte synoniem modulator verklaart. Het audio-signaal dat gegenereerd wordt door de LFO is bij veel synths niet naar de audio-ouput te routen.

In het geval van een modulaire synthesizer is een LFO als gewone oscillator te gebruiken, en andersom. Ook de minimoog is een prachtig voorbeeld van het 'duale' karakter van de LFO.

Vooral bij de wat modernere synthesizers loopt het frequentiebereik van de gebruikte LFO's vaak door tot in het audio-bereik. Hierdoor zijn FM-achtige modulaties mogelijk.