Overleg SynthWiki:Uitgelicht

Uit SynthWiki
Versie door ProtoHuman (overleg | bijdragen) op 28 dec 2008 om 07:24 (Voorstellen voor Uitgelicht artikelen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Plaats op deze pagina voorstellen voor een Uitgelicht-artikel. Artikelen voor Uitgelicht moeten voldoen aan de richtlijnen van SynthWiki:Uitgelicht. Op- en aanmerkingen voor een kandidaat-artikel kunnen hier ook geplaatst worden.

zie ook: Categorie:Uitgelicht sjablonen

Voorstellen voor Uitgelicht artikelen

  • Korg Poly-800 - Sly Dog 15 nov 2007 01:29 (CET) - Simpel maar duidelijk artikel. Overigens mag er nog wel wat meer verteld worden over het filter.
Dit artikel vind in nog wel behoorlijk mager. De beschrijving is heel basaal en bondig. Leest nog niet echt lekker. ProtoHuman 19 nov 2007 19:19 (CET)
De wat onbekendere synths hoeven zeker niet onderbelicht te worden maar persoonlijk vind ik de inhoud van de genoemde artikelen nogal mager. Een duidelijke beschrijving van de verschilende onderdelen (oscillators, filters, envelopes, etc.) lijkt mij toch wel een minimale vereiste. Sly Dog 25 nov 2007 18:16 (CET)
Leuke synths voor op de voorpagina, maar de artikelen zijn nog wat te kort. Een goed overzicht van de synth ontbreekt nog in deze artikelen. De EM-22 is al wel goed op weg, door dit artikel verder uit te werken kan het zeker wat worden. ProtoHuman 25 nov 2007 21:02 (CET)
Ik heb serieus geen "inspiratie" meer voor deze artiekelen,mischien dat iemand mij een beetje opweg kan helpen wat ik over die filters of osc's moet schrijven, Major-hostage 2 dec 2007 19:13 (CET)
Probeer de afzonderlijke onderdelen wat uitgebreider te bespreken. Leg bijvoorbeeld uit wat voor oscillators het zijn. Welke golfvormen? Zijn zaken zoals PWM of oscillator sync aanwezig? DCO/VCO? Of is het een digitale synth? Want voor envelopes, en wat kunnen ze moduleren? En om het helemaal af te maken zou een geluidsfragment helemaal mooi zijn ;). Kijk bijvoorbeeld eens in artikelen over de Roland Juno-60, Roland MC-202 of Waldorf Pulse. Deze artikelen zijn mooi uitgeschreven, waardoor ze gemakkelijk lezen en veel duidelijke info geven. Succes! ProtoHuman 2 dec 2007 20:44 (CET)
Een gebruiker heeft nog wat informatie toegevoegd, is het artikel nu compleet genoeg ? Major-Hostage
Er zijn leuke dingen toegevoegd, vooral de vergelijking met andere synthesizers is leuk. Maar het technische gedeelte is (althans wat mij betreft ;) nog onderbelicht. Er staat nu opgesomt wat er allemaal in zit. Ik ben totaal niet bekend met deze synth, en eerlijk gezegd snap ik niet wat dit ding nu allemaal kan. Het is me bijvoorbeeld niet duidelijk hoe dat zit met die verschillende waves. En die envelopes zijn ook best bijzonder volgens mij. Wat is een ADBDSR? Wat moduleren ze? En probeer ook alle informatie uit te schrijven in vloeiende zinnen. Puntsgewijs leest niet zo prettig. Ik zal vandeweek ook eens wat info over de EM-22, zodat we er een mooi artikel over kunnen maken :). ProtoHuman 11 dec 2007 19:45 (CET)

(Casio HT-6000 Alleen de specificaties in de tabel moeten nog worden ingevuld. Een afbeelding zou leuk zijn. ProtoHuman 28 dec 2008 13:24 (CET)

Eerstvolgende Uitgelicht artikelen

Huidig Artikel
Korg Mono/Poly
Mopo.jpg
De Korg Mono/Poly is een analoge synthesizer uit 1981. Hij kan zowel monofoon als 4-stemmig polyfoon werken. De vier stemmen gebruiken echter dezelfde envelopes, VCA en VCF. Daardoor wijkt de Mono/Poly af van echte polyfone synthesizers. Dit maakte hem minder populair dan de Polysix. (lees verder)
 
Laatste artikelen Toekomstige artikelen
Week 13 Week 15
Behringer MDX2600
Behringer MDX2600 front.jpg
De MDX2600 composer pro-xl is een dynamische effectprocessor uit de MDX serie van Behringer. Deze rackmodule kan in stereo of dual-mono werken en beschikt over een expander/gate, compressor/limiter (met sidechain), de-esser en een peak limiter. Daarnaast zijn er tube simulation en een enhancer beschikbaar om het geluid te kunnen kleuren. (lees verder)
Envelope
ADSR.jpg
Een envelope is een verloop, dat in synthese vaak gebruikt wordt voor het moduleren van filters en amplifiers. Een envelope moet gestart worden voordat deze een signaal geeft. Een dergelijk trigger signaal kan bijvoorbeeld een MIDI note-on message zijn. De meest gebruikte envelope is die van het type ADSR. (lees verder)
Week 12 Week 16
Yamaha SY-85
Yamaha SY-85 top small.jpg
De SY-85 is een instrument dat goed pastte bij zijn tijd. Instrumenten met veel presets en een ingebouwde sequencers werden door de Korg M1 , de Yamaha SY-85 en later de GeneralMusic S2 gemeengoed. Deze music workstations hadden vaak ook nog eens een krachtige effectprocessor aan boord. Yamaha haakte op al deze trends in met de Yamaha_SY-99 en de SY-85. De klankbron van de SY-85 is als module uitgebracht onder de naam TG-500. Als podiuminstrument is de SY-85 met zijn 14 kilogram aan de zware kant. (lees verder)
Sjabloon:Uitgelicht week 16
Week 11 Week 17
Waldorf Attack
Waldorf Attack screenshot.jpg
De Attack is een software drum-synthesizer van Waldorf. Deze plugin kan op zowel Macintosh als PC gebruikt worden, in VST en AU formaat. In iets aangepaste vorm is de Attack ook in hardware rackmodule uitgebracht onder de naam de Waldorf Rackattack. Daarnaast is de Attack opgenomen in de Waldorf Edition VST bundel van Waldorf. Ieder drumgeluid in de Attack wordt opgebouwd met behulp van subtractieve synthese, met in totaal 24 parts. 12 parts zijn monofoon en speciaal voor drumgeluiden, en de overige 12 parts kunnen met behulp van een klavier gebruikt worden voor melodielijnen. (lees verder)
Sjabloon:Uitgelicht week 17
Week 10 Week 18
Oscillator
Moog Minimoog Voyager oscillators.jpg
Een oscillator is een geluidsbron en vormt de basis voor vrijwel alle vormen van synthese. Een oscillator genereert een cyclisch geluidspatroon, een golfvorm. De golfvormen die een oscillator kan generen verschilt per synthesizer en synthese type. In subtractieve synthese zijn sinus, saw, pulse en triangle veel voorkomende golfvormen. Bij wavetable synthese kunnen verschillende tabellen met golfvormen gekozen worden, waarna met bijvoorbeeld een LFO of envelope de golfvormen gekozen worden. Meestal hebben oscillators in een FM operator alleen een sinus als golfvorm.

(lees verder)

Sjabloon:Uitgelicht week 18
Week 9 Week 19
Roland D-50
Roland D-50 top small.JPG
De Roland De D-50 is een digitale synthesizer die deel uit maakt van de Roland D-serie. Toen de D-50 op de markt verscheen was het een directe concurrent van de DX7 van Yamaha Belangrijke redenen hiervoor waren de veel overzichtelijker synthese en bijbehorende bediening, maar ook de los aan te schaffen programmer, de Roland PG-1000. De D-50 werd een "linear synthesizer" genoemd. Aangezien Roland zijn keyboards uit de E-serie in jaren erna ook grootse namen als "Intelligent Synthesizer" meegaf, is zo op het eerste gezicht moeilijk te beoordelen wat de machine in werkelijk is. Een keyboard of een synthesizer? (lees verder)
Sjabloon:Uitgelicht week 19

zie ook