Reverb

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Reverb, van het Engelse reverberation (galm in het Nederlands) is het naklinken van een geluid in een ruimte als gevolg van reflecties. Het wordt veroorzaakt door vele weerkaatsingen van het directe geluid tegen objecten in de omgeving, bijvoorbeeld de vloer, muren en meubels.

Wat is reverb?

Natuurlijke reverb

Galm is in wezen niets anders dan een filter-effect; het kan volledig als filter worden geimplementeerd. In principe is het mogelijk om met een digitaal systeem (zoals een computer) het galm-effect van een willekeurige plaats in een willekeurige ruimte zeer realistisch na te bootsen (zie pulsresponsie en convolutie), maar daarvoor is wel enorm veel rekenwerk nodig dat op een gewone PC of geluidskaart niet in realtime te verwezenlijken is. Daarom zijn we voor galm-effecten aangewezen op meer globale beschrijvingen en slimme algoritmen. Die veronderstellen dat in galm twee fases kunnen worden onderscheiden:

(1) de vroege reflecties; dit is de fase tot ongeveer 100 milliseconde waarin de reflecties duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn;

(2) de eigenlijke galm: snel toenemende dichtheid van het aantal reflecties, zodat je een "continue uitsmering" van het geluid waarneemt als mix met het directe geluid.

Een ander essentieel element in galm is dat reflectie tegen wanden en voorwerpen frequentie-afhankelijk is, bijv. baksteen dempt hoge tonen meer dan lage tonen; glas en beton reflecteren meer hoog dan baksteen. Dit leidt tot een klank-verkleuring van het galmende geluid, die over het algemeen iets doffer is dan het directe geluid. Die klank-verkleuring wordt meestal ervaren als "warm" en is een belangrijke instelparameter bij galm-algoritmen.

Kunstmatige Reverb

De Behringer V-verb pro REV2496 is een voorbeeld van een digitale reverbprocessor.
In oudere analoge reverbs werd geluid door een metalen plaat (plate reverb) of springveer (spring reverb) geleid. De natrillingen van de plaat of veer zorgen voor de 'reverb' in het geluid. Plaat-reverb klinkt beter dan veer-reverb (wat niet zo verwonderlijk is, want een plaat realiseert een twee-dimensionale en een veer een slechts eendimensionale galm).

Een andere manier is het gebruik van tape-galm waarbij een band in een loop langs diverse afspeelkoppen speelt.
Een geheel electronische maar toch analoge galm kan verkregen worden middels condensators. Die condensators functioneren als emmertjesgeheugen die geluidpartjes vasthouden en doorgeven.

Met de komst van digitale technieken is het mogelijk geworden om een meer natuurlijke (drie-dimensionale) reverb te verkrijgen. In de meeste digitale reverbs wordt het geluid door een groot aantal delays gestuurd, om zo de reflecties van een natuurlijke reverb na te bootsen.

Veel voorkomende reverbs

Op veel digitale effectprocessors is het mogelijk om uit verschillende reverb algoritmes te kiezen. Veel voorkomende opties zijn:

  • room bootst de galm van een kamer na. Vooral veel korte reflecties, korte reverbtijd.
  • hall de galm van een grote hal of kerk.
  • ambience een softere, minder aanwezige variant van room en hall reverbs. Vaak bestaat deze alleen uit vroege reflecties.
  • plate emulatie van de vroeger veel gebruikte plate reverb.
  • spring emulatie van de vroeger veel gebruike spring reverb.
  • gated de reverb wordt hard gecomprest, en vlak onder de threshold van de compressor wordt de reverb afgekapt door een gate. Dit resulteert in een korte, duidelijke reverb met weinig verval in volume.

Parameters

De karakteristiek van de reverb kan vaak naar eigen wens aangepast worden. Enkele veel voorkomende opties hierbij zijn:

  • predelay: een vertraging tussen het orginele geluid en de start van de reverb
  • size: de grootte van de ruimte die de reverb emuleert
  • high frequency rolloff: relatieve demping van hogere frequenties tijdens het verloop van de reverb. Meer demping van de hoge frequenties geeft de reverb een doffer karakter, waardoor het lijkt alsof de ruimte meer geluid absorbeert.
  • decay of length: de tijdsduur voordat de reflectie volledig uitgedoofd is.


Signaal processors
dynamiek compressor - expander - limiter - noise gate
effecten chorus - delay - digitizer - distortion - flanger - phaser - pitch-shifter - octaver - reverb - tremolo - vibrato
overig crossover - de-esser - enhancer - equalizer - exciter - filter - vocoder