Roland TR-909: verschil tussen versies

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Timing)
Regel 71: Regel 71:
 
==Timing==
 
==Timing==
 
Hij heeft een uitstekende strakke [[timing]], wat uiteraard nodig is voor een [[drumcomputer]]. De TR-909 is heel vaak gekloond door modernere [[drummachine]]s. Dit geeft al aan dat de TR-909
 
Hij heeft een uitstekende strakke [[timing]], wat uiteraard nodig is voor een [[drumcomputer]]. De TR-909 is heel vaak gekloond door modernere [[drummachine]]s. Dit geeft al aan dat de TR-909
een succes was en is. De prijzen zijn daarom ook niet voor de poes. Sta niet raar te kijken als iemand F 3000,- vraagt voor zo'n 17 jaar oude machine. De TR-909 is namelijk ook een collectors-item voor menig producerende [[house|housefanaat]. Er zijn wereldwijd maar ongeveer 10.000 van deze units geproduceerd. De TR-909 was toen hij uitkwam helemaal niet populair. In die tijd (1984) was er nog helemaal geen [[house|housemuziek]] en kon men de TR-909 aan de straatstenen nog niet kwijt. Je kreeg hem bijna gratis met een pakje boter in de supermarkt. Totdat er iemand achter kwam dat je met de TR-909 een hele andere soort muziek kunt maken?
+
een succes was en is. De prijzen zijn daarom ook niet voor de poes. Sta niet raar te kijken als iemand € 1400,- vraagt voor zo'n 17 jaar oude machine. De TR-909 is namelijk ook een collectors-item voor menig [[producer]]. Er zijn wereldwijd ongeveer 10.000 van deze units geproduceerd. De TR-909 was toen hij uitkwam helemaal niet populair. In die tijd (1984) was er nog helemaal geen [[house|housemuziek]] en kon men de TR-909 aan de straatstenen nog niet kwijt. Toen de link tussen de TR-909 en de house- en technomuziek eenmaal gemaakt was, was de '909' in één klap een klassieker.
  
 
==Kloonen==
 
==Kloonen==

Versie van 25 dec 2006 om 10:40

Algemene Informatie
Fabrikant: Roland
Type: TR-909
Ontwerper: ???
Productiejaren: 1984
Aantal geproduceerd: 10.000
Marktwaarde: €909 - €1500
Accessoires: RAM cartridge (M-64C)
Synthese Elementen
Synthese: analoog sample
Sequencer: StepSequencer
Aantal geluiden:
Synthesized drums: (Bass Drum, Snare Drum,
Low/Mid/High Tom, Rim Shot, Hand Clap)
Sampled drums: (Open/Closed HiHat, Crash/Ride Cymbal)
Sequencer: geen
Effecten: geen
Specificaties
Polyfonie: polyfoon
Aansturing: triggers, MIDI
Outputs: 2xMIDI, Tape Save/Sync out,
Trig out coupled to rim shot sound +14V
20ms pulse, L/R Mix, 10x individual out.
Inputs: MIDI, Tape Load/Sync in (combined),
Start/Stop, Din Sync
Synchronization possibilities: MIDI, Tape, Din Sync.
Geheugenplaatsen: 48 patterns x 2 banks,
4 tracks of max 896 measures x 2 banks
Afmetingen: 48.6 cm x 30.0 cm x 10.5 cm
Stroomverbruik: ? Watt
Gewicht: 4.5 kilogram
Keyboard: ? toetsen

De Roland TR-909 is een drummachine die al tijden de standaard is in de housemuziek. De in 1984 geïntroduceerde machine is kenmerkend in zijn geluid.

De opwekking van de bassdrum is volledig analoog en is door veel mensen geprezen om zijn unieke sound. De bassdrum is bij elke aansturing weer net ietsje anders zodat er een mooie dynamiek ontstaat in je track. Er is op het internet discussie ontstaan over de serienummers van de TR-909. Een serienummer boven de 415300 zou een hardere attack op de bassdrum hebben volgens veel mensen. De TR-909 is geen festijn aan mogelijkheden, je hebt wel 10 directe outputs voor je geluiden die elk weer wat parameters hebben die je kunt tweaken, zoals decay, noise en attack. De TR-909 kan MIDI verzenden en ontvangen.

Timing

Hij heeft een uitstekende strakke timing, wat uiteraard nodig is voor een drumcomputer. De TR-909 is heel vaak gekloond door modernere drummachines. Dit geeft al aan dat de TR-909 een succes was en is. De prijzen zijn daarom ook niet voor de poes. Sta niet raar te kijken als iemand € 1400,- vraagt voor zo'n 17 jaar oude machine. De TR-909 is namelijk ook een collectors-item voor menig producer. Er zijn wereldwijd ongeveer 10.000 van deze units geproduceerd. De TR-909 was toen hij uitkwam helemaal niet populair. In die tijd (1984) was er nog helemaal geen housemuziek en kon men de TR-909 aan de straatstenen nog niet kwijt. Toen de link tussen de TR-909 en de house- en technomuziek eenmaal gemaakt was, was de '909' in één klap een klassieker.

Kloonen

Tegenwoordig zijn er veel (goekopere) alternatieven voor de TR-909. Voorbeelden zijn de Novation Drumstation, JoMoX AiRBase 99 en de JoMox X-base. Hoewel deze machines veel meer mogelijkheden hebben, is de TR-909 nog steeds de trots in de studio. Als je het geld bij elkaar kunt sprokkelen ( of je vind er eentje op de rommelmarkt voor weinig? wie droomt daar niet van??!!) dan is hij de aankoop waard. Een sample van deze bak komt nooit helemaal tot zijn recht.

Data generation/modification/recording: Step or real time recording of MIDI events used to play back internal drum sounds, but also to control an external sound source (see below) The unit does not record velocity nor other controller data. Playback is limited to two velocity levels ("Accent"). A row of 16 buttons are used in conjunction with an instrument selector to program the unit, both in step and in real time (in real time the buttons correspond to the various instruments


Effecten

Geen

Bronvermelding

Links

Geluidsvoorbeelden

Zelfgeplaatste soundsnippets (dus geen auteursrechtelijke bestanden)

Afbeeldingen