Sampler

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een sampler is een elektronisch muziekinstrument waarmee geluidsfragmenten kunnen worden opgenomen, bewerkt en weer kunnen worden afgespeeld. Vaak gaat het om relatief korte geluidsfragmenten, variërend van een los drumgeluid tot framenten van een tiental seconden. Een dergelijk geluidsfragment wordt een sample genoemd. De bewerkingsopties verschillen per sampler. Veel voorkomende opties zijn het aanpassen van lengte en toonhoogte, het toepassen van filters en envelopes en het toevoegen van effecten.

Studiosampler

De Akai Z8 is een veelgebruikte studiosampler.
Dit type sampler gaat er van uit dat de gebruiker een opgenomen geluid automatisch over het toetsenbord "uitgesmeerd" wilt hebben. Vaak zijn er uitgebreide instellingsmogelijkheden aanwezig zodat een geluid op slechts een gedeelte van het toetsenbord wordt afgespeeld - men kan het toetsenbord verdelen in "zones" en een ander geluid per zone instellen. Ook is het mogelijk een beperkte velocity te kiezen waardoor een geluid pas afgespeeld wordt als er met een zekere snelheid de toets wordt ingedrukt.

De sampler zorgt zelf voor het versneld of vertraagd afspelen van het geluid bij het indrukken van een hoger of lager gelegen toets; de standaardregel is dat het geluid tweemaal zo snel wordt afgespeeld als het een octaaf hoger wordt afgespeeld.

Phrase-sampler

Een phrase sampler neemt een geluid op maar plaatst dit slechts op een enkele toets. Automatisch sneller en langzamer afspelen is vaak niet een optie, of het geluid moet resampling ondergaan. Deze methode is eenvoudiger als de studio sampler en sneller in te stellen voor voornamelijk percussiegeluiden. Een van de meest beroemde phrase samplers is de Akai MPC.

Zie ook


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module