SynthWiki:Beginners

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
SynthWiki Help
richtlijnen
Beginners
Artikel schrijven of wijzigen
Beginnetjes
Referenties en externe links
Privacy policy
Uitgelicht
bewerkingen
Afbeeldingen
Geluidsfragmenten
Sjablonen
Tekstopmaak

Voor mensen die compleet nieuw zijn met wiki's kan het leveren van een bijdrage in het begin lastig zijn. Doordat een wiki vaak eigen regels heeft en zijn eigen codering gebruikt, is de leercurve behoorlijk steil. Dit hoeft zeker geen belemmering te zijn voor deelname aan de SynthWiki. Hieronder volgt een korte instructie voor beginners.

Je eerste bijdrages

Een veel gemaakte (gedachte)fout, is dat je meteen complete alinea's, paragrafen of zelf volledige artikels moet schrijven, inclusief het juiste gebruik van sjablonen, links en opmaak. Dat hoeft dus nadrukkelijk niet! Iedere bijdrage is welkom, ook het verbeteren van spelfouten of het toevoegen van een klein beetje informatie. Door eenvoudige bewerkingen uit te voeren, houd je het voor jezelf makkelijk, en verzandt je niet in complexere wiki-coderingen. Een goed startpunt is bijvoorbeeld het uitbreiden van beginnetjes. Wil je iets toevoegen aan een langer artikel, bewerk dan alleen het desbetreffende paragraaf. Rechts van iedere koptekst is een link [bewerken] aanwezig. Door hier op te drukken krijg je alleen de brontekst van het desbetreffende paragraaf te zien, en weet je dus zeker dat je de bewerking op de juiste plaats uit voert.

Fouten maken mag

Maak je bij je eerste bewerkingen niet druk over opmaakregels, links en dergelijke, dat komt later wel. Ook is het zeker niet erg om fouten te maken. Er zijn op de SynthWiki voldoende ervaren mensen aanwezig die eventuele fouten kunnen herstellen, of je er bij kunnen helpen. Ook worden oudere versies van artikelen bewaard, waardoor je dus nooit een artikel onherstelbaar kan beschadigen. Mocht je ergens over twijfelen, dan kun je dit altijd bespreken op de discussiepagina van het desbetreffende artikel.

Gevorderden

Nadat je een aantal eenvoudige bewerkingen hebt uitgevoerd, ben je klaar voor de volgende stap. Probeer de regels voor links en opmaak uit te voeren in jouw bewerkingen. Kijk hiervoor bij SynthWiki:Tekstopmaak. Mocht je dat ook door hebben, kun je langzamerhand sjablonen gaan gebruiken en nieuwe artikelen op gaan starten. Ook hier geldt: je mag fouten maken, deze worden vanzelf door andere wiki-gebruikers hersteld. En maak gebruik van de discussiepagina's als je ergens over twijfelt.