ARP Instruments Inc.

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf ARP)
Ga naar: navigatie, zoeken
Arp logo.jpg
ARP Instruments Inc. was een synthesizerfabrikant opgericht door, en vernoemd naar Alan Robert Pearlman. ARP is vooral bekend geworden van analoge synthesizers zoals de ARP 2600 en ARP Odyssey. In 1981 ging ARP failliet na enkele mislukte producten en mismanagement.

Geschiedenis

De eerste jaren

De ARP 2500, het eerste product van ARP.
Allen Pearlman was al voor de oprichting van ARP een succesvol engineer van analoge apparatuur, met name precisie circuits voor versterkers en testapparatuur. In de opkomst van elektronische muziekapparatuur eind jaren '60 zag hij een grote toekomst, en hij besloot er zelf ook in te stappen. In 1969 richtte hij met 100.000 dollar eigen geld, en even zoveel van externe investeerders ARP Instruments op. Het eerste product, de ARP 2500, verscheen een jaar later op de markt. De 2500 werd een succes, temeer omdat de oscillators aanzienlijk stabieler bleken dan die van de grootste concurrent, Moog, welke meerdere malen per uur gestemd moesten worden. In de eerste vijf jaar werd een reeks succesvolle producten op de markt gezet, waaronder de Odyssey, 2600 en Axxe. Uit deze tijd stamt ook ARP's meest succesvolle product, de Omni|Omni, waarvan tussen 1975 en 1980 zo'n 4000 werden verkocht.

Mismanagement

ARP Instruments werd in die jaren geleid door drie mensen: Pearlman, Lewis Pollock en David Friend. Geen van allen had echter de complete leiding, was leidde tot miscommunicatie en inconsistentie binnen de bedrijfsvoering. Ook een verschil in visie op de te volgen koers leidde tot verkeerde beslissingen. Pearlman was van de drie de techneut en wilde het liefst langdurig onderzoek doen om nieuwe producten te ontwikkelen, terwijl Pollock en Friend het bedrijf vooral winstgevend wilden maken. Geen van allen had echter een duidelijke visie op wat voor instrumenten de muzikanten eigenlijk wensten. Dit leidde tot enkele mislukte producten die ARP uiteindelijk naar de ondergang zouden leidden. Het eerste voorbeeld daarvan was de ARP Centaur, een polyfone gitaarsynthesizer, ontwikkeld in 1977. De Centaur bleek met 115 circuitboards onmogelijk complex en zeer regelmatig te crashen. Ook vanwege te veel te hoge kostprijs (15.000 - 20.000 dollar) werd de Centaur nooit in productie genomen. De grootste mislukking van ARP werd de ARP Avatar, een synthesizer die met behulp van een pitch-to-voltage systeem volledig met een gitaar kon worden aangestuurd. Pearlman was tegenstander van de ontwikkeling van de Avatar, maar Pollock en Friend hadden hoge verwachtingen en besloten het grootste gedeelte van ARP's kapitaal in te zetten om de Avatar tot een succes te maken. Eenmaal op de markt in 1977 bleek de Avatar totaal niet aan te slaan en dit luidde het einde in van ARP Instruments.

Het einde van ARP Instrument

Na de mislukking van de Avatar ging het snel bergafwaarts met ARP. De in 1979 geïntroduceerde preset elektrische piano werd door technische mankementen geen succes. De mankementen hadden voorkomen kunnen worden, maar door geldgebrek werd besloten de piano eerder op de markt te brengen. Een nieuwe polyfone synthesizer, de Chroma leek veelbelovend, maar schuldeisers besloten in 1981 de stekker uit ARP te trekken. ARP werd verkocht aan CBS/Rhodes, die vervolgens de Chroma wel op de markt bracht.

Overzicht van ARP producten

Zie ook

Tips en gebruikerservaringen

  • [1] Discussie over ARP en gebruikerservaringen

Referenties


ARP
Algemeen ARP - Alan R. Pearlman
Arp logo.jpg
Producten 2500 - 2600 - Avatar - Axxe - Explorer - Little Brother - Odyssey - Omni - Pro DGX - Quadra - Quartet - Solina String Ensemble - Solina String Synthesizer - Solus - Sequencer