Alesis Ion

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Alesis
Type Ion
Ontwerper ...
Productiejaren 2002-heden
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde €450 - €550 (tweedehands)
Accessoires geen
Synthese Eigenschappen
Synthese Virtueel Analoog
Oscillator 3
Filter Emulaties van filters van analoge synths oa.:
Moog, TB-303, Oberheim
Envelope 3 ADSR
LFO 2
Arpeggiator Ja
Sequencer Nee
Effecten Chorus

Flanger
Phaser
40-Band Vocoder

Specificaties
Polyfonie 8 stemmen
Multitimbraal 4 parts
Aansturing MIDI In/Out/Thru
Outputs 2 (Stereo) + Phones
Inputs 1 (Stereo)
Geheugenplaatsen 512
Afmetingen (B x D x H) ?? x ?? x
?? cm
Stroomverbruik ... Watt
Gewicht 8 kilogram
Keyboard 49 toetsen, 3 octavenDe Alesis Ion is de eerste virtueel-analoge synthesizer van Alesis. De typische vormgeving - het is een zilverkleurig stalen blok met rode accenten - maakt het een opvallende verschijning.

Concept

Alesis gaf in de persberichten te kennen dat het niet om de polyfonie ging (deze was namelijk bij synthesizers uit hetzelfde jaar hoger), maar om de kwaliteit van de stemmen en de emulaties. Om toch niet het budget te overstijgen is er bezuinigd op ingebouwde effecten (met als redenering dat oudere synthesizers deze ook niet hadden) en het toetsenbord.

De Ion is voornamelijk uniek omdat de filtersectie emulaties bevat van klassieke synthesizers, waaronder:

Er zijn twee aparte filters aanwezig zodat het signaal parallel of serieel door de filtersectie gerouteerd kan worden.

Om de emulatiemogelijkheden compleet te maken is er ook nog een instelling genaamd analog drift. Deze verstemt elke aangeslagen noot net iets met een willekeurige factor zodat het lijkt alsof er op een oudere, temperatuurgevoeligere synthesizer wordt gespeeld.

De 3 oscillators hebben ieder 3 basisgolfvormen - zaagtand/sinus, blokgolf/pulsgolf, sinus/octaaf-sinus die traploos variabel zijn tussen de twee standen en ook als zodanig gemoduleerd kunnen worden. De modulatiematrix is erg uitgebreid en lijkt qua keuzevrijheid op die van de Waldorf Q.

De arpeggiator is bescheiden en bevat (helaas) een stel patronen die niet het traditionele up/down/random systeem volgen; om een klassieke instelling te krijgen zoals bijvoorbeeld op een Juno-60 moet er even in het menu gegraven worden.

De effectensectie heeft de delay en reverb (normaliter de "duurste" effecten qua processorkracht) er uit gelaten. Als extra is er een ingebouwde compressor die het geluid net wat meer punch kan geven.

Bekende problemen

Een van de problemen waar de eerste exemplaren door geplaagd werden was ghost editing - het verschijnsel dat waardes uit zichzelf gaan veranderen. Dit is opgelost met een hardware en een OS-update.

Het updaten van het OS is niet eenvoudig. Een aanbevolen instelling - deze is ook vermeld in de Yahoo Group - is dit:

  • Low Level Output Buffers: 256 bytes and 32 buffers
  • Delay: 80
  • Delay After F7: 1000

De update kan gecontroleerd worden met de self-test mode.

Referenties

http://namm.harmony-central.com/SNAMM02/Content/Alesis/PR/ION.html - Harmony Central persbericht http://www.synthforum.nl/forums/showthread.php?s=&threadid=40773 - de grote Alesis Ion thread op Synthforum met ervaringen en tips. http://www.soundonsound.com/sos/sep03/articles/alesision.htm - Sound On Sound artikel over de Ion http://www.soundonsound.com/sos/Oct04/articles/alesisiontips.htm - Sound On Sound artikel over het programmeren van de Ion