Algoritme

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Algorithme)
Ga naar: navigatie, zoeken

In de meest abstracte vorm is een algoritme (Engels: algorithm) een eindige reeks instructies - meestal voor berekening of dataverwerking - om vanuit een gegeven begintoestand het daarbij behorende doel te bereiken. De instructies kunnen in het algemeen omgaan met eventualiteiten die bij het uitvoeren kunnen optreden. Een algoritme beschrijft alleen op welke stappen het probleem moet worden uitgevoerd; een computerprogramma is de implementatie van een algoritme, en zorgt voor de uitvoering. Het is dus mogelijk dat verschillende computerprogramma's hetzelfde algoritme gebruiken. De term "algoritme" komt uit het Arabisch, van het woord algawarizmiat: الخوارزميات (naar de naam van de Arabische wiskundige Al-Chwarizmi: محمد بن موسى الخوارزمي), en wordt in muziekapparatuur gebruikt bij bijvoorbeeld FM-synthese en op effectenprocessors.

Gebruik bij FM-synthese

Voorbeeld van een FM-algoritme met 6 operators.
Bij FM-synthese wordt de term algoritme gebruikt om te beschrijven op welke manier de operators met elkaar verbonden zijn. Iedere operator werkt in principe volledig onafhankelijk. Het algoritme vertelt de synthesizer op welke manier de operators met elkaar verbonden worden. De manier van verbinden heeft grote invloed op het uiteindelijke geluid. FM-synthesizers hebben vaak vele verschillende algoritmes: zo heeft de Yamaha DX7 32 algoritmes, de Yamaha FS1R 88.

Gebruik bij effectenprocessors

Bij effectenprocessors wordt met het algoritme het effect opschreven dat de processor kan uitvoeren. Door van algoritme te wisselen, verander je in feite dus van effect. De exacte inhoud van het algoritme verschilt per effectenprocessor. In sommige processors omvat het algoritme puur het effect zelf, terwijl in andere processors ook de routing van verschillende engines wordt vastgelegd.

Referenties

Zie ook


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie