Antares Auto-tune

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Antares Auto-Tune 5

De Auto-Tune van Antares is een rack-effect en een stuk software wat in staat is om een audiosignaal "recht te trekken". Dit wordt vaak gebruikt om de zang net wat correcter te laten klinken, omdat eventuele missers achteraf rechtgezet kunnen worden. Dit kan zowel op basis van een automatische schaalverdeling (als de toonhoogte van een binnenkomend signaal dicht bij de C ligt maar er net wat onder of boven zit kan dit gecorrigeerd worden naar een "echte" C) als op basis van een ingespeelde melodie. Je kunt dus iets compleet anders zingen en spelen tegelijk - daar heeft echter de geloofwaardigheid sterk onder te lijden.

De Auto-Tune werd eigenlijk voornamelijk bekend dankzij Cher en haar hit "Believe". De correctie tijd die Auto-Tune nodig heeft om het signaal recht te trekken is in te stellen, en door deze op 0 te zetten "springt" de stem op de juiste hoogte. Het effect werd daarna door vele andere artiesten gebruikt (DJ Jurgen - Higher & Higher, Daft Punk - One More Time (en diverse andere tracks) op eenzelfde manier.

Controverse

In een nu berucht interview met het Britse muziekblad Sound On Sound werden de producers van de track ondervraagd over hoe dit allemaal was gedaan. Er werd een uitgebreid verhaal opgehangen over het gebruik van een Korg VC-10 die achteraf werd ingewisseld voor een Digitech Talker, en een hoop sample-editing van de aparte stukjes vocalen. Dit strookte om de volgende 2 redenen niet:

  • Elke hiernavolgende artiest kon het effect zonder deze hardware en zonder hard werk dupliceren;
  • Een Talker klinkt niet zoals een Auto-Tune (en Cher stond wel op de lijst van "beroemde artiesten" van Antares, niet op die van Digitech ).

Toch zou het nog een aantal jaren duren eerdat Sound On Sound dit corrigeerde; de producers wilden hun "vakgeheim" graag zo lang mogelijk intact houden.

Links