Arranger keyboard

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een arranger keyboard (ook wel onder de naam home keyboard of gewoon keyboard bekend) is de opvolger van het in de jaren '70 populaire elektronische transistororgel. De orgels hadden als nadeel dat ze veel plaats innamen, niet draagbaar waren en geen realistische geluiden hadden, en waren na de digitale revolutie begin jaren 80 niet meer populair zo als instrument.

Concept

Keyboards hebben een enkel klavier, bevatten een begeleidingsautomaat, en soms ook nog een (bescheiden) sequencer. De toegepaste techniek voor geluidsopwekking heeft vrijwel gelijke tred gehouden met de sample-gebaseerde synthesizers en workstations, alleen is de filosofie anders. Waarbij een workstation verwacht dat de muzikant alles zelf maakt en spoor voor spoor inspeelt heeft een arranger keyboard een heel aantal elementen al kant en klaar.

  • er ligt een nadruk op realistische geluiden
  • on-board speakers zijn vaak aanwezig
  • geluiden zijn niet of slechts een beetje aan te passen
  • er zijn minder controlemogelijkheden aanwezig - de enige draaiknop is vaak die van het volume
  • er ligt een nadruk op de voorgeprogrammeerde ritmes en begeleiding
  • in de begeleiding is er een verbinding naar de traditionele structuur van populaire muziek (intro, couplet, refrein, etc.)

Tegenwoordig zijn er ook "oriental" keyboards te koop die ondersteuning hebben voor alternatieve stemmingen voor bijvoorbeeld Turkse muziek. Deze hebben soms ook een andere geluids- en ritmecollectie aan boord.

Typenummers

Roland heeft de E- en G-serie toetsenborden. Korg heeft de i-serie, Yamaha heeft de PSS-serie (kleine toetsen), PSR-serie en DGX-serie. Er zijn ook nog fabrikanten die zich in de markt van synthesizers bijna helemaal op arranger keyboards hebben gericht zoals Ketron, GEM, Hohner en Technics.


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module