Behringer MDX2600

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant: Behringer
Type: MDX2600
Ontwerper ...
Productiejaren 2002-heden
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde 75 euro (tweedehands)
Accessoires geen
Specificaties
Type effecten: compressor, limiter,
expander/gate, de-esser
Multitimbraal stereo, dual mono
Aansturing: geen
Outputs 2x jack out,2x XLR out
2x sidechain out
Inputs 2x jack in, 2x XLR in
2x sidechain in
Geheugenplaatsen geen
Afmetingen (BxDxH) 48,2 cm x 21,7 cm x 4,5 cm
Stroomverbruik 15 Watt
Gewicht 2,1 kilogram
Behringer MDX2600 front.jpg
De MDX2600 composer pro-xl is een dynamische effectprocessor uit de MDX serie van Behringer. Deze rackmodule kan in stereo of dual-mono werken en beschikt over een expander/gate, compressor/limiter (met sidechain), de-esser en een peak limiter. Daarnaast zijn er tube simulation en een enhancer beschikbaar om het geluid te kunnen kleuren.

Expander/gate

Geluid dat de MDX binnen komt, gaat als eerste door de expander/gate sectie. Met de "gate" knop kan worden ingesteld of dit gedeelte als expander of als gate moet functioneren. De threshold kan volledig vrij worden ingesteld, met behulp van de "trigger" knop. Twee gekleurde LED lampjes geven aan wanneer het geluid boven of onder de threshold is. De mate van volume verlaging is af te lezen op de rij van 12 LEDjes (de "gain reduction"), die wordt gedeeld met het compressor gedeelte. Er kan gekozen worden tussen twee release standen: fast en slow.

Compressor/limiter

Geluid uit de expander/gate komt in de compressor terecht, het meest uitgebreide gedeelte van de MDX2600. De threshold en ratio van de compressor kunnen vrij worden ingesteld. Ook hier geven gekleurde LEDjes aan wanneer het geluid boven of onder de threshold is. De compressor kan op soft knee ("interactive knee") en hard knee worden ingesteld. In de soft knee stand geeft een extra LEDje aan wanneer het geluid in het gebied is wanneer soft knee compressie wordt uitgevoerd. De maximale ratio is ∞:1, waardoor dit gedeelte dus ook geschikt is als limiter. Net als bij de expander/gate, is de gain reduction af te lezen op de rij LEDjes. Attack en release van de compressor kunnen handmatig worden ingesteld, of via de "auto" stand. Met deze laatste stand bepaald de MDX zelf wat de beste attack en release tijden zijn, aan de hand van het binnenkomende geluid.

Sidechain

De MDX2600 biedt uitgebreide opties om het sidechain signaal van de compressor te bewerken. De "lo contour" knop plaatst een highpass filter in het signaalpad van de sidechain, zodat de compressor minder hard reageert op geluiden met veel laag. Daarnaast heeft de MDX ook een sidechain in/out. Hiermee kan het geluid extern behandeld worden met bijvoorbeeld een equalizer. Ook kan een volledig ander signaal op de sidechain in worden aangesloten. Met de "SC Mon" knop kan het signaal wat binnenkomt op de sidechain worden afgeluisterd.

Overig

De compressor heeft een eigen volumeknop voor "make up gain", met een bereik van +/- 20 dB. Het volume van het input en output signaal kan worden afgelezen op een rij van 12 LEDjes. Ook is er een bypass knop aanwezig om de compressor uit te schakelen. Daarnaast heeft de MDX twee mogelijkheden om het geluid wat meer te kleuren. Bij extreme compressie kan het geluid nogal dof gaan klinken. Om hiervoor te compenseren zijn een enhancer en tube-simulation aanwezig, die wat extra hoog aan het geluid toe kunnen voegen.

De-esser

Behringer MDX2600 rear.jpg
De de-esser is bedoeld om overbodig harde s-geluiden uit een vocaal te halen. De mate van de-essing kan worden ingesteld met de "level" knop, en kan worden afgelezen op een viertal LEDjes. Met de "male" knop kan het geluid worden afgesteld op een mannen- of vrouwenstem.

Peak-limiter

Naast de compressor/limiter biedt de MDX2600 nog een extra peak-limiter. Aangezien deze limiter achter de output van de compressor is geplaatst, kan deze pieken aanpakken die niet door de compressor zijn behandeld. Een LEDje geeft aan wanneer de limiter actief is.

Alternatieven

Referenties

  • Behringer MDX1600/2600/4600 composer pro xl manual v1.1

Links