Bucket brigade delay

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bucket brigade delay (afgekort:BBD) is een analoge variant van een delay. Een BBD bestaat uit een lange serie aan elkaar geschakelde condensators, die telkens aan elkaar het audiosignaal doorgeven. Het aantal condensatoren bepaald mede de maximale delaytijd. De naam "bucket brigade" refereert naar een methode die vroeger door de brandweer gebruikt werd. Door een lange rij van personen te vormen, konden emmers met water snel doorgegeven worden vanaf de waterput naar de brandhaard.

Hoewel een BBD niet uitgesproken natuurgetrouw klinkt, zijn BBD's toch populair geworden vanwege hun geluidskarakter. Met name in de jaren 80, voor de opkomst van digitale delay's werd BBD vaak gebruikt voor het maken van delay's en chorus. Voorbeelden van BBD's zijn de Ibanez AD-202 en Yamaha E1010. Doepfer maakt tegenwoordig BBD's voor het A-100 systeem, te weten de A-188-1 en A-188-2. Bij deze modules kan vooraf gekozen worden hoeveel condensators de delay moet bevatten.

Zie ook

Tips & gebruikerservaringen


Signaal processors
dynamiek compressor - expander - limiter - noise gate
effecten chorus - delay - digitizer - distortion - flanger - phaser - pitch-shifter - octaver - reverb - tremolo - vibrato
overig crossover - de-esser - enhancer - equalizer - exciter - filter - vocoder