Casio CZ-1000

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Casio
Type CZ-1000
Ontwerper ...
Productiejaren 1985
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde € 50
Accessoires geheugen cartridge,
draagriem
Synthese Eigenschappen
Synthese Phase Distortion
Oscillator 8
Filter geen
Envelope 8-step
LFO 1 per line,
keuze uit 4
Arpeggiator -
Sequencer -
Effecten -
Specificaties
Polyfonie 8
Multitimbraal 1
Aansturing MIDI (in/out),
toetsenbord
Outputs Line(mono), Headphone
Inputs -
Geheugenplaatsen 16
Afmetingen (B x D x H) 78.5 x 30.0 x 9.0 cm
Stroomverbruik 5.4 Watt
Gewicht 5.5 kilogram
Keyboard 49 toetsen, 4 octaven


De CZ-1000 maakt deel uit van de CZ-reeks van betaalbare digitale synthesizers uit de stal van Casio. De apparaten uit deze reeks maken allen gebruik van dezelfde soort synthese, Phase Distortion. Ze verschillen echter qua mogelijkheden, bediening en toetsformaat.

Bediening

Uit de vele knopjes en de bijbehorende beschrijvingen straalt dat de CZ-1000 bedoelt is om geluiden mee te bewerken.

De CZ-1000 is, op enkele knopjes na, voorzien van membraanknoppen. De kleuren hiervan variëren per doel. Aan de linkerkant boven op het toestel bevinden zich een volumeslider en een reeks presetknoppen, plus wat knoppen die helpen het geluid enigszins aan te passen zonder in de synthese te duiken. Transpose, Write, etc.

In het midden van de CZ-1000 is een LCD te vinden met twee regels van 15 karakters. Daaronder een klein diagram die acht golfvormen weergeeft en daaronder vier kunststof knoppen. Deze knoppen zijn bedoeld voor het veranderen van waardes of om te schakelen tussen de parameters die in het display staan.
Rechts op de Cz-1000 bevinden zich bovenaan weer een diagram en ook een grafiek om de werking van de envelope te verduidelijken. Verder wordt het gehele rechterdeel in beslag genomen door toetsen die parameters besturen.

Aan het rechter zijpaneel bevinden zich de hoofdtelefoonuitgang een enkele ()mono) line-uitgang en een ingang voor de 9-volts adapter. Daarnaast een powersave schakelaar die, indien actief, het apparaat uitschakelt als het langer dan vijf minuten niet gebruikt wordt. Alleen nuttig omdat deze CZ ook op vijf staafbatterijen kan werken.

Aan de zijkant van de behuizing zijn twee knoppen aangebracht waaraan een draagriem bevestigd kan worden. Zo kan het om de schouder of nek gehangen worden zoals een keytar.

Klavier

Het toetsenbord heeft 49 aanslaggevoelige toetsen zonder aftertouch. Een pitchbendwiel zit links van het toetsenbord. De aan en uit drukknop zit rechts daarvan wat weleens riskant zou kunnen zijn. Een betere plaats zou aan de achterzijde zijn, waar de kans kleiner is het apparaat per ongeluk uit te drukken.

Klanken

In het presetgeheugen staan zestien geluiden die geheel digitaal worden gegenereerd. Ze klinken naar de huidige maatstaven niet reëel en bevatten ruis en digitale artefacten. Toch zitten er leuke vindingen tussen. De ware kracht van het apparaat zit hem dan ook niet in de presets, maar in de bewerkingsmogelijkheden.

Het apparaat heeft geen effecten. Wel zijn er speelhulpen zoals vibrato en portamento en is het bereik van de pitchbend in te stellen.

De Casio CZ-1000 maakt gebruik van Phase Distortion synthese, waaraan geen filter te pas komt. Voor het bouwen van een geluid (Tone) worden twee Lines gestapeld.

Line

In elke Line wordt een geluidsgolf vervormt tot een andere geluidsgolf. Deze geluidsgolf is te kiezen uit één van de acht waves die in een diagram staan afgebeeld. De mate van vervorming en het tijdspad waarin dit gebeurd wordt bepaald in een 8-staps envelope. Dit is niet hetzelfde als twee golven over elkaar heen mixen. De golfvorm wordt vervormd.
Elke Line kan gemoduleerd worden door ringmodulatie of ruis.
Verder is er een aparte envelope voor het volume alswel voor de toonhoogte. In alle envelopes is de sustainfase vrij toewijsbaar. Voor elke envelope is afzonderlijk keyfollow uit negen niveaus te kiezen.

Tone

Twee Lines vormen samen een Tone. Hierbij bestaan de volgende keuzen:

  • alleen Line 1
  • alleen Line 2
  • samen Line 1 + Line 2
  • samen Line 1 + Line 1(detuned).

Een Tone kan gemoduleerd worden middels Vibrato, een LFO, waar keus is uit vier soorten:

  • Triangle,
  • Saw up,
  • Saw down,
  • Square.

Twee Tones kunnen gestapeld worden door de knop MixTone in te drukken.

Geheugen

Naast zestien niet overschrijfbare presets is er ruimte voor zestien door de gebruiker te maken klanken. Een optionele cartridge breidt het geheugen uit met nog eens zestien geheugenplaatsen.


Sjabloon:Casio Producten