Comb filter

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Feedforward kamfilter
Een comb filter (Nederlands: kamfilter) is een type filter waarvan de frequentiekarakteristiek een zeer regelmatig patroon te zien geeft van hetzij resonanties (pieken, maxima)) of anti-resonanties (dalen of nulpunten, zie figuur hiernaast).


Werking

Een echo-effect voegt aan een geluid een reflectie toe. Als dat geluid een sinustoon is, dan zal de echo ook weer een sinustoon zijn, maar de amplitude daarvan zal, afhankelijk van de frequentie van de sinustoon, worden gewijzigd. Dit verschijnsel heet interferentie. Als de periode van de sinustoon precies een of meerdere keren "past" in de echo-tijd, zal de amplitude van de sinustoon precies twee keer zo groot worden. Bijvoorbeeld als de echo-tijd 0,01 seconde is, dan zullen tonen van 100 Hz, 200 Hz, 300 Hz, ... een twee keer zo grote amplitude krijgen. Bij alle andere frequenties zal de amplitude minder groot zijn. Ook kan een sinustoon tengevolge van het echo-effect volledig worden onderdrukt (uitdoving). Die "uitdoof-frequenties" blijken precies te liggen tussen de frequenties waarbij verdubbeling van de amplitude optreedt. Dus bij een echo-tijd van 0,01 sec zijn de uitdoof-frequenties: 50 HZ, 150 Hz, 250 Hz..... Daarom heeft een echo-effect een filterwerking waarbij maxima en minima elkaar afwisselen in een volkomen regelmatig patroon. Geef je dat patroon weer in een grafiek, dan krijg je een frequentiekarakteristiek met een "kam-vorm". (zie figuur)

Het hierboven beschreven echo-effect is een eenmalige echo, zoals dat optreedt bij reflectie tegen een muur of een bosrand. We noemen dat een feedforward echo-effect. Er bestaat ook een repeterend echo-effect (bijvoorbeeld in een trappenhuis of onder een viadukt) echo-feedback. Ook dat laatste heeft een kam-vormige frequentie-karakteristiek, maar die is precies het omgekeerde van de feedforward-variant: op de plaatsen waar de feedforward-echo een minimum heeft, heeft de feedback-echo een maximum (resonantie-piek).

Voorbeelden

Als de synthesizer-output wordt aangesloten op een delay-effect (echo-effect) en een toonladder wordt afgespeeld die bestaat uit pure sinustonen, dan hoor je sommige tonen harder dan anderen. Draai je aan het pitch-bend wiel, dan kun je het kam-patroon duidelijk horen. Elke echo-tijd levert weer een andere patroon op. Bij een echo-tijd van 1 msec heb je een kamfilter van 22 tanden. Bij een echo-tijd van 10 msec is dat aantal al 10 keer zo groot.

Links

Meer over reflecties en (kam)filters in het artikel Biljarten met Geluid (verschenen in Music Maker, mei 2000 als aflevering 5 van de serie over digitale signaalverwerking.Filters
Theorie convolutie - discreet filter - filter - frequentiekarakteristiek - linear predictive coding - pulsresponsie
Types allpass - bandpass - comb - filterbank - highpass - lowpass - notch - vocal - Z-plane


Signaal processors
dynamiek compressor - expander - limiter - noise gate
effecten chorus - delay - digitizer - distortion - flanger - phaser - pitch-shifter - octaver - reverb - tremolo - vibrato
overig crossover - de-esser - enhancer - equalizer - exciter - filter - vocoder