Controller

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een controller (ook wel MIDI-controller of controller-keyboard) is een apparaat dat vaak zelf geen geluidsbron bevat, maar bedoeld is om MIDI-signalen door te sturen naar een geluidsproducerend apparaat (zoals een synthesizer of drummachine). Moderne controllers hebben een USB-aansluiting zodat er geen MIDI-interface nodig is om deze op een computer aan te sluiten. Het voordeel hiervan is dat transactie van dat sneller gaat aangezien USB sneller is dan MIDI.

Types

Toetsenbord

Controllers zijn er in vele soorten en maten. Zo kan een controller bijvoorbeeld uit enkel een toetsenbord bestaan. Er zijn vele variaties, van compacte exemplaren met 25 mini-toetsen tot grotere toetsenborden met 88 gewogen toetsen met piano-achtige aanslag. Vele fabrikanten brengen verschilende varianten van een controller op markt die enkel verschillen in het aantal toetsen.

Pads

Controllers zijn er behalve in toetsenbordvorm ook speciaal voor percussie. Dit wordt vaak uitgevoerd in de vorm van een aantal zachte rubberen drukgevoelige "toetsen" die pads worden genoemd. Door de vorm en het oppervlak zijn ze makkelijker te raken, en omdat ze niet ver van elkaar af liggen is dit een ideale manier om een aantal percussie-geluiden aan te sturen, met een geluid per pad. De layout is vaak gebaseerd op de Akai MPC.

Soms worden deze gecombineerd - zoals op de M-Audio Axiom, de Akai MPK-49 of de Korg Kontrol49, maar er zijn ook controllers te koop die alleen maar pads hebben, zoals een Korg PadKontrol, een M-Audio Trigger Finger en natuurlijk de Akai MPD-serie.

Draaiknoppen/sliders

"Behringer BCR/BCF, Doepfer Drehbank etc."

Zie ook

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module