Digital Audio Workstation

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf DAW)
Ga naar: navigatie, zoeken
Screenshot van Ableton Live.
Een Digital Audio Workstation (DAW) is een systeem gemaakt voor het opnemen, aanpassen en afspelen van digitale audio. Het grootste voordeel van een DAW is de mogelijk om opgenomen geluiden vrij te manipuleren, net zoals je bij een tekstverwerker getypte woorden kan manipuleren. De DAW staat ook wel bekend als een PC of Mac die "getuned" is voor deze functies.

De Term "DAW" refereert simpelweg naar een generale combinatie van audio-multitracksoftware en hoge kwaliteit audiohardware. Dat laatste houdt dan meestal een gespecialiseerde audio-converter in die een bepaalde variatie van analoog naar digitaal (ADC) én digitaal naar analoog (DAC) conversie uitvoert. Voorbeeld: een digitale acht audiokanalen tellend systeem zou acht discrete inputs en een bepaald nummer aan outputs - waarschijnlijk alleen stereo output - kunnen hebben voor afspelen en monitoring.

Omdat in het digitale medium de kanalen alleen symbolisch (d.w.z. virtueel) zijn, kunnen multitrack-systemen enkel een paar mono-inputs en outputs hebben - de discrete audio inputs en outputs zijn er voor simultane multitracking benodigdheden, waar gelimiteerde inputs audiomixing of latere overdubbing nodig hebben.

Een professionele DAC voert dezelfde functie uit als de veelvoorkomende geluidskaart, maar is meestal extern en soms ook wel een rackmounted unit die voordelen biedt zoals minder ruis, hogere opnameresolutie en een beter dynamisch gebied.

Terwijl de meeste homecomputers met multitrack- en editingsoftware wel kunnen functioneren als een DAW, wordt de term meestal gebruikt voor krachtiger systemen die op hun minimum hoge-kwaliteit externe ADC-DAC (of AD/DA) hardware en bruikbare audiosoftware hebben. Veel gebruikte audiosoftware hiervoor is: Steinberg Cubase, Cakewalk SONAR, Ableton Live en Logic Pro. Freeware (gratis software) wordt ook gebruikt, zoals Audacity en Ardour.