DCB

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
14 pins DCB plug
DCB staat voor Digital Communication Bus (ook wel Digital Control Bus of Digital Connection Bus) en is een door Roland ontwikkeld systeem om CV/Gate-signalen om te zetten naar een digitaal signaal. Hierdoor kunnen nootinformatie en program changes tussen verschillende apparaten uitgewisseld worden. DCB is een voorloper van MIDI en werd korte tijd later hierdoor vervangen.

Ondersteuning

De enige twee synthesizers die voorzien zijn van DCB zijn de Roland Juno-60 en de Roland Jupiter-8. Het maken van een DCB-aansluiting op deze apparaten gebeurt door middel van een 14-pins DCB-kabel. Er zijn ook Jupiters met een 20-pins DCB-poort. Daarnaast zijn er twee sequencers die DCB kunnen versturen: de Roland JSQ-60 en MSQ-700. Ook bracht Roland de MD-8 uit, een apparaat waarmee MIDI signalen kunnen worden omgezet in DCB en omgekeerd. Later hebben andere fabrikanten soortgelijke producten op de martk gebracht, bijvoorbeeld de Pro-DCB van Kenton.

Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module