DIN-aansluiting

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf DIN)
Ga naar: navigatie, zoeken

DIN was een aansluiting voor allerlei apparatuur en werd veel gebruikt tot begin jaren '80. De afkorting DIN staat voor Deutsches Institut für Normung. De aansluiting werd veel toegepast om audio- en videoapparatuur met elkaar te verbinden. Tegenwoordig is DIN grotendeels in onbruik geraakt voor deze toepassing. In hifi en video apparatuur is DIN vervangen door RCA; voor professionele audioapparatuur zijn XLR en jack de meest gangbare aansluitingen. Toetsenborden van computers werden eerder ook met DIN aansluitingen aangesloten, tegenwoordig wordt daar meestal PS/2 of USB voor gebruikt.

MIDI en DIN-sync

In muziekapparatuur wordt de DIN-stekker gebruikt om apparaten met elkaar te laten communiceren. De eerste toepassing hiervan was DIN-sync, een door Roland ontwikkeld systeem om apparatuur zoals sequencers synchroom met elkaar te laten lopen. DIN-sync is in onbruik geraakt sinds de introductie van MIDI. MIDI maakt ook gebruik van DIN aansluitingen, en wordt tot op heden nog steeds gebruikt. Daarnaast kunnen sommige MIDI apparaten aangestuurd worden via onder andere USB.

DIN formaten

Een 5 pin DIN kabel die onder andere voor MIDI wordt gebruikt.
DIN is in een aantal verschillende formaten verschenen. De meest gangbare is 5 pins DIN, dat onder andere wordt gebruikt in hifi apparatuur, DIN-sync en MIDI. Andere formaten hebben 3 tot 8 pinnen.De DIN stekker die gebruikt worden voor MIDI bestaat uit een ronde mantel met hierin een vijftal pinnen. Deze pinnen liggen in een halve boog iets van het middelpunt van de stekker. Om te voorkomen dat de stekker verkeerd wordt bevestigd, is de mantel tegenover die pinnen enigszins ingekeept. Dit keepje komt overeen met zo'n zelfde keepje op de MIDI poort van MIDI apparaten.


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module