DIN-sync

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Pinlayout van een DIN-sync aansluiting
De norm SYNC, vaak DIN-sync of sync24 genoemd, (meer zelden Sync48), is een analoge interface voor elektronische muziekinstrumenten. Het werd geïntroduceerd in de jaren '80 door Roland voor synchronisatie van muzieksequencers, drummachines, arpeggiators en gelijkaardige apparaten. Tegenwoordig wordt DIN-sync zeer zelden meer toegepast op nieuwe apparatuur, en wordt in plaats daarvan MIDI of USB gebruikt. De naam "DIN-sync" komt van de gebruikte DIN-kabel, die is geintroduceerd door de Deutsches Institut fur Normung (DIN).

Werking

SYNC gebruikt de signalenklok (of tempo) en begin/einde (of loop/einde). De signalen zijn compatibel systeem TTL. Dit betekent dat het lage voltage 0 V is en het hoge voltage ongeveer +5 V. Het kloksignaal (2.51 V, 24ppqn voor het toestel van Roland) bepaalt de snelheid van het patroon of het drumpatroon. Het start/stop signaal bepaalt waneer het patroon start en stopt (begin/einde = 0 V - > einde, begin/einde = +5 V - > het running).

Sync48

Roland DIN sync gebruikt 24 impulsen per crotchet (kwartnoot), vandaar de term 24ppqn. Het materiaal van Korg zoals de KPR-77 drummachine gebruikt een vergelijkbaar systeem maar bij 48ppqn. Als een Roland TB-303 op een Korg KPR-77 wordt aangesloten, zal de KPR-77 op halve snelheid lopen. Dit is op te lossen met en Korg KMS-30, die Sync2y kan omzetten in Sync48.

Aansluitingen

Het SYNC protocol gebruikt 5 polige DIN pluggen, het zelfde als die voor MIDI wordt gebruikt, maar de pin layout is anders. De term DIN-sync betekent niet dat het een norm van DIN is, het gebruikt alleen de connectors van DIN. In sommige toepassingen worden de resterende pinnen (4 en 5) zelfs gebruikt als " tap" , " vul in" of " het terugspoelen en start". Maar dit verschilt van apparaat tot apparaat. Om twee apparaten aan te sluiten via SYNC is een kabel nodig met een 3 of 5 pins plug aan elke kant. Pinnen 1, 2 en 3 moeten worden verbonden (in tegenstelling tot MIDI die spelden 4 en 5 gebruikt). Een standaardkabel van MIDI is niet geschikt als hier niet pinnen 1 en 3 kunnen worden afgekoppeld! Sommige apparaten hebben SYNC in en uit, ander hebben maar een ingang met een schakelaar die bepaalt of het signaal in of uit gaat zoals bij de Roland TR-808. Voor apparaten die geen start/stop signaal nodig hebben kan soms ook een 1/4" jack kabel gebruikt worden voor het sync signaal.

Synchronisatie met MIDI

De Doepfer MSY-2 kan MIDI Clock in verschillende DIN-sync signalen omzetten.
Hoewel DIN-sync en MIDI (bijna) dezelfde kabels gebruiken, kan een MIDI signaal niet direct worden gebruikt om DIN-sync aan te sturen. Hier voor is een MIDI convertor nodig, die het digitale MIDI signaal omzet in analoog DIN-sync. Bekende fabrikanten van dergelijke interfaces zijn Kenton, Doepfer en Philip Rees. De meeste convertors zijn gemaakt voor Sync24, sommige convertors (zoals de Doepfer MSY-2) kunnen meerdere protocollen versturen.

Referenties

Tips & gebruikerservaringen


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module