Yamaha DX7

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf DX7)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Yamaha
Type DX7
Ontwerper ...
Productiejaren 1983-1987
Aantal geproduceerd 160.000
Marktwaarde €... - €...
Accessoires ...
Synthese Eigenschappen
Synthese FM
Oscillator 6 operators
Filter geen
Envelope 1 per operator
LFO 1
Arpeggiator geen
Sequencer geen
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie 16
Multitimbraal 1 part
Aansturing MIDI (in, out , thru)
Outputs 1, 2 bij de DX7II
Inputs geen
Geheugenplaatsen 32 patches
Afmetingen (B x D x H) ... x ... x . cm
Stroomverbruik ... Watt
Gewicht ... kilogram
Keyboard ... toetsen, . octaven
Een DX7 met een later ingebouwde midi aan/uit schakelaar

De DX7 is een legendarische digitale FM synthesizer van Yamaha. De DX7 betekende een grote doorbraak voor FM-synthese en digitale synthesizers in het algemeen, en was toen hij in 1983 op de markt verscheen meteen een succes. Vergeleken met concurrenten was een van de voordelen de voor die tijd ongekende polyfonie van 16 stemmen, terwijl bijvoorbeeld de Roland Jupiter-8 slechts 8 stemmen had. Bovendien opende FM-synthese een nieuwe wereld van geluiden en mogelijkheden. Deze synthese-vorm bleek overigens zo lastig onder de knie te krijgen, dat de meeste gebruikers het bij de presets hielden. Desalniettemin is de DX7 in menig hit uit de jaren '80 gebruikt, en is een van de meest verkochte synthesizers ooit.

Synthese

De DX7 maakte als een van de eerste synthesizers gebruik van FM-synthese. De DX7 beschikt over 6 operators, die ieder hun eigen envelope hebben. Alle operators hebben enkel een sinus golfvorm. De manier waarop de operators met elkaar verbonden worden, wordt bepaald door het algoritme, waarvan 32 aanwezig zijn. Deze algoritmes varieren van complexe opstellingen met meerdere modulators op een carrier tot eenvoudige additieve opbouw. Er is één LFO aanwezig, met sinus, square, saw (up/down) en random golfvormen.

Klank

De klank van een DX7 is in ieder opzicht uniek en mede door de zeer uitgebreide FM-synthese kunnen er totaal nieuwe geluiden ter gehore gebracht worden. De DX7 heeft een vrij breed pallet het apparaat kan kill klinken maar ook erg warm, daarnaast zijn typische noise geluiden geen probleem.

De DX 7 blinkt uit in percussieve geluiden denk hierbij aan een marimba, xylofoon, een kerkklok maar ook aan bijvoorbeeld een Fender Rhodes.

Versies

De DX7 heeft gedurende de productietijd meerdere revisies gekregen die de tekortkomingen van het eerste exemplaar oplosten. Zo had de eerste DX7 een vrij primitieve manier om met MIDI te werken; alle signalen op alle kanalen werden altijd ontvangen (de zgn. MIDI Omni modus). Dit maakte het problematisch om de DX7 op de juiste manier aan te sturen als er meerdere apparaten in de ketting waren.

DX7

De eerste versie. Deze heeft de typische bruin-groene kleurenstelling. Er zijn 2 displays: een 7-segment display met het gekozen presetnummer en een onverlicht 2 x 16 karakterdisplay voor de namen van de presets. Het is mogelijk om met een modificatie dit display te voorzien van achtergrondverlichting.

DX7S

Bij de release van de DX7II bleek er nog steeds vraag te zijn naar een iets goedkopere versie; de S is identiek aan de DX7, maar heeft de membraanknoppen ingeruild voor echte drukknoppen, en het display heeft achtergrondverlichting.

DX7IID

Deze versie gebruikt een grotere cartridge dan de originele - hier kunnen 64 presets op opgeslagen worden inplaats van de reguliere 32, verdeeld over 2 geheugenbanken. Het display is fors uitgebreid naar 2 x 40 karakters en de bediening is herzien, mede dankzij Brian Eno.

DX7IIFD

Deze is zoals de DX7IID, maar heeft ook nog een floppy drive aan boord waarmee geluiden niet langer op de relatief dure cartridges hoeven opgeslagen te worden.


Referenties

http://www.dx7.nl/ - een DX7 fansite met een groot aantal tips, geluiden en foto's.


Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.