Dave Smith Instruments MoPho

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Dave Smith Instruments
Type MoPho
Ontwerper Dave Smith
Productiejaren 2008-heden
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde 399 euro
Accessoires geen
Synthese Eigenschappen
Synthese analoog subtractief
Oscillator 2, plus 2 sub
Filter 1 12/24 dB/o LPF
Envelope 3 HADSR
LFO 4
Arpeggiator ja
Sequencer 4x16 stepsequencer
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie monofoon
Multitimbraal 1
Aansturing MIDI in, out/thru
Outputs stereo out,
hoofdtelefoon
Inputs mono
Geheugenplaatsen 384
Afmetingen (B x D x H) 19,05 x 12,7 x 3,65 cm
Stroomverbruik Watt
Gewicht 0,7 kilogram
Keyboard geen toetsen, octaven
DSI Mopho.jpg
De MoPho (afkorting voor Monophonic) is een analoge monofone synthesizer van Dave Smith Instruments. De voice architectuur is gebaseerd op de Prophet '08, en maakt gebruik van Curtis chips. Als extra heeft de MoPho twee suboscillators: een 1 oktaaf lager en een 2 oktaven lager, en een audio input. In 2010 wordt een keyboard versie van de MoPho uitgebracht, met een semi-gewogen klavier en potmeters voor de meeste synthese parameters.

De buitenkant

De MoPho heeft 5 knoppen voor pitch, filter cutoff, resonance, envelope attack en decay/release. Daarnaast kunnen per preset aan vier knoppen andere parameters toegewezen worden. Het display geeft informatie over de parameters die worden gewijzigd. Met de Push it! button kan een enkele noot worden afgespeeld, of een sequencer worden gestart. Ook is het mogelijk met deze knop stap voor stap door sequence te gaan. De presets kunnen volledig bewerkt worden via de Mopho zelf, maar dit kan vanwege de beperkte bedieningsopties omslachtig en tijdrovend zijn. Patches kunnen ook bewerkt worden via MIDI, met behulp van de Soundtower editor (Mac OS en Windows) of gedeeltelijk met een Prophet '08.

Synthese

Oscillators

De Mopho bezit twee analoge oscillators, gebaseerd op Curtis chips. De oscillators zijn vergelijkbaar met die van de Prophet '08 en de Evolver. Er kan gekozen worden tussen de golfvormen triangle, saw, saw-triangle en pulse met PWM. De PWM kan als modulatie doel gekozen worden in de modulatiematrix, waardoor de pulse breedte door een groot aantal verschillende modulatie bronnen kan worden gemoduleerd. Beide oscillators bezitten een glide optie. Iedere oscillator beschikt ook over een suboscillator. Suboscillator 1 genereert een square golfvorm een octaaf lager dan oscillator 1; de output van suboscillator 2 is 2 octaven lager dan oscillator 1. Het volume van alle oscillators en suboscillators kan onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Met de slop functie kan "drift" in de oscillator frequentie worden geintroduceerd, vergelijkbaar met onstabiele analoge oscillators, om het geluid warmer te laten klinken. Er is ook een aparte noise oscillator aanwezig. Ten slotte kan oscillator 2 aan oscillator 1 worden gesynchroniseerd.

Filter

De Mopho beschikt over een analoge lowpass filter met resonantie, gebaseerd op een Curtis chip. Er kan gekozen worden tussen een slope van 12 of 24 dB/o. De filter heeft een eigen HADSR envelope die de cutoff aanstuurt. De audio mod optie zorgt voor overspraak van de oscillators, waarmee de filter cutoff wordt beinvloed. Dit kan voor rauwere en FM achtige geluiden zorgen. De keytrack van de filter cutoff kan los ingesteld worden.

Modulatie

De Mopho beschikt over uitgebreide modulatie mogelijkheden met vier LFO's, drie HADSR envelopes, vier stepsequencers en een vier-slots modulatiematrix. Daarnaast kunnen de MIDI inputs velocity, aftertouch, breath controller en foot pedal los worden toegewezen aan een modulatie doel.

LFO's

Alle vier LFO's kunnen vrij worden toegewezen aan een van de 46 modulatie doelen, zonder gebruik van de modulatiematrix. Het is mogelijk om, met behulp van de matrix, mogelijk om een LFO aan meerdere doelen toe te wijzen. De LFO's hebben de golfvormen square, saw, reversed saw, triangle en random, en kunnen worden gesynchroniseerd aan MIDI clock.

Envelopes

De eerste twee envelopes zijn toegewezen aan filter cutoff en VCA volume, de derde kan vrij worden toegewezen. Bovendien kan de derde envelope in loop mode worden gezet, waardoor het als een complexe LFO fungeert.

Afbeeldingen

Geluidsfragmenten

Geluidsfragment.jpg Mopho demo 1 leadbass
Geluidsfragment.jpg Mopho demo 2 bells, met reverb
Geluidsfragment.jpg Mopho demo 3 pad, met reverb

Alternatieven

Referenties

Links

gebruikerservaringen


Dave Smith Instruments
Algemeen Dave Smith - Dave Smith Instruments
Evolver Desktop - Mono Keys - Poly Rack - Poly Keys
Overig LinnDrum II - MoPho - MoPho Keyboard - Prophet '08 - Tetra