Dave Smith Instruments MoPho Keyboard

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Dave Smith Instruments
Type MoPho
Ontwerper Dave Smith
Productiejaren 2010
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde onbekend
Accessoires draagtas
Synthese Eigenschappen
Synthese analoog subtractief
Oscillator 2, plus 2 sub
Filter 1 12/24 dB/o LPF
Envelope 3 HADSR
LFO 4
Arpeggiator ja
Sequencer 4x16 stepsequencer
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie monofoon
Multitimbraal 1
Aansturing MIDI in, out/thru
Outputs stereo out,
hoofdtelefoon
Inputs mono
Geheugenplaatsen 384
Afmetingen (B x D x H) x x cm
Stroomverbruik Watt
Gewicht kilogram
Keyboard 29 toetsen, 2.5 octaven
DSI-Mopho keys.jpg
De MoPho Keyboard is een analoge monofone synthesizer van Dave Smith Instruments, en is de keyboard versie van de MoPho module. In tegenstelling tot de orginele MoPho heeft de Keyboard versie een velocity en aftertouch gevoelig klavier met 29 gewogen toetsen. Daarnaast is voor het overgrote deel van de synthese parameters af te stellen met behulp van potmeter en drukknoppen op het de synthesizer. Hierdoor is het niet meer nodig om een editor te gebruiken, wat bij de orginele module-versie wel het geval is. De voice architectuur is exact gelijk aan de MoPho, en is gebaseerd op de Prophet '08. Net als de MoPho en Prophet '08 maakt de MoPho Keyboard gebruik van Curtis chips. De MoPho Keyboard is aangekondigd in januari 2010 op de Winter NAMM muziekbeurs.

De buitenkant

De MoPho heeft 5 knoppen voor pitch, filter cutoff, resonance, envelope attack en decay/release. Daarnaast kunnen per preset aan vier knoppen andere parameters toegewezen worden. Het display geeft informatie over de parameters die worden gewijzigd. Met de Push it! button kan een enkele noot worden afgespeeld, of een sequencer worden gestart. Ook is het mogelijk met deze knop stap voor stap door sequence te gaan. De presets kunnen volledig bewerkt worden via de Mopho zelf, maar dit kan vanwege de beperkte bedieningsopties omslachtig en tijdrovend zijn. Patches kunnen ook bewerkt worden via MIDI, met behulp van de Soundtower editor (Mac OS en Windows) of gedeeltelijk met een Prophet '08.

Synthese

Oscillators

De Mopho bezit twee analoge oscillators, gebaseerd op Curtis chips. De oscillators zijn vergelijkbaar met die van de Prophet '08 en de Evolver. Er kan gekozen worden tussen de golfvormen triangle, saw, saw-triangle en pulse met PWM. De PWM kan als modulatie doel gekozen worden in de modulatiematrix, waardoor de pulse breedte door een groot aantal verschillende modulatie bronnen kan worden gemoduleerd. Beide oscillators bezitten een glide optie. Iedere oscillator beschikt ook over een suboscillator. Suboscillator 1 genereert een square golfvorm een octaaf lager dan oscillator 1; de output van suboscillator 2 is 2 octaven lager dan oscillator 1. Het volume van alle oscillators en suboscillators kan onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Met de slop functie kan "drift" in de oscillator frequentie worden geintroduceerd, vergelijkbaar met onstabiele analoge oscillators, om het geluid warmer te laten klinken. Er is ook een aparte noise oscillator aanwezig. Ten slotte kan oscillator 2 aan oscillator 1 worden gesynchroniseerd.

Filter

De Mopho beschikt over een analoge lowpass filter met resonantie, gebaseerd op een Curtis chip. Er kan gekozen worden tussen een slope van 12 of 24 dB/o. De filter heeft een eigen HADSR envelope die de cutoff aanstuurt. De audio mod optie zorgt voor overspraak van de oscillators, waarmee de filter cutoff wordt beinvloed. Dit kan voor rauwere en FM achtige geluiden zorgen. De keytrack van de filter cutoff kan los ingesteld worden.

Modulatie

De Mopho beschikt over uitgebreide modulatie mogelijkheden met vier LFO's, drie HADSR envelopes, vier stepsequencers en een vier-slots modulatiematrix.

Geluidsfragmenten

Geluidsfragment.jpg Mopho demo 1 leadbass
Geluidsfragment.jpg Mopho demo 2 bells, met reverb
Geluidsfragment.jpg Mopho demo 3 pad, met reverb

Alternatieven

Referenties


gebruikerservaringen

  • [1] Gebruikerservaringen van de MoPho

Links


Dave Smith Instruments
Algemeen Dave Smith - Dave Smith Instruments
Evolver Desktop - Mono Keys - Poly Rack - Poly Keys
Overig LinnDrum II - MoPho - MoPho Keyboard - Prophet '08 - Tetra