Dave Smith Instruments Tetra

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Dave Smith Instruments
Type Tetra
Ontwerper Dave Smith
Productiejaren 2009 - heden
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde 800 euro
Accessoires geen
Synthese Eigenschappen
Synthese analoog subtractief
Oscillator 2 DCO
2 suboscillators
noise
Filter 1 12 of 24 dB/o lowpass filter
Envelope 3 HADSR
LFO 4
Arpeggiator ja
Sequencer 4x16 stepsequencer
Effecten feedback
Specificaties
Polyfonie 4 stemmen
Multitimbraal 4 parts
Aansturing MIDI in, out/thru, poly chain out
USB
Outputs 4x jack out, headphone out
Inputs geen
Geheugenplaatsen 4x128
Afmetingen BxDxH 20 cm x 12,7 cm x 6,86 cm
Stroomverbruik Watt
Gewicht 0,81 kilogram
Hoogte n.v.t. U
DSI Tetra.jpg
De Tetra (ook wel Tetr4 genoemd) is een analoge polyfone synthesizer module van Dave Smith Instruments. De Tetra beschikt over 4 stemmen, die monofoon te gebruiken zijn als 4 onafhankelijke parts, of gezamelijk als een 4 stemmig polyfone patch. De polyfonie kan uitgebreid worden tot maximaal 16 stemmen door meerdere Tetra's op elkaar aan te sluiten, of te combineren met een Prophet '08 (Poly Chain). De structuur van iedere stem is gelijk aan de MoPho; feitelijk is de Tetra dus 4x een MoPho in één apparaat. Ook de bediening van de Tetra is nagenoeg gelijk aan die van de MoPho. Het geluidskarakter van de Tetra is, net als de MoPho, te vergelijken met een Prophet '08.

Buitenkant

De Tetra is een kleine desktop module, en is van buiten bijna gelijk aan de MoPho. De Tetra heeft 4 jack outputs, voor individuele output per stem, of stereo out van alle stemmen gezamelijk. Ook is er een hoofdtelefoon uitgang. Er zijn 3 MIDI aansluitingen: MIDI in, out (die ook als soft thru kan dienen) en Poly Chain Out. Deze laatste wordt gebruikt om de Tetra te combineren met meerdere Tetra en/of Prophet '08 modules om de polyfonie te vergroten. Voor het programmeren en aansturen is ook een USB 2.0 aansluiting aanwezig. Met behulp van een gratis software editor van Soundtower kan de Tetra volledig worden bediend. De Tetra kan ook zonder editor gebruikt worden via de menu's op de synthesizer zelf. Er zijn speciale knoppen aanwezig voor filter cutoff, resonance (beide potmeters), pitch en envelope attack en decay (rotary encoders). Daarnaast kan aan 4 andere rotary encoders een parameter worden toegewezen.

Synthese

De stem-structuur van de Tetra is identiek aan die van de MoPho en is gebaseerd op analoge subtractieve synthese. Er zijn twee oscillators aanwezig, beide met suboscillator en een noisebron. Dit gaat gezamelijk door een Curtis 12 of 24 dB/o lowpass filter met resonantie en vervolgens naar de VCA. De VCA output kan vervolgens met een feedback loop terug gestuurd worden naar de mixer. Voor modulatie zijn per stem 4 LFO's, 3 HADSR envelopes en 4 16-steps stepsequencers aanwezig. Tevens is er een arpeggiator beschikbaar.

Alternatieven

Referenties


Dave Smith Instruments
Algemeen Dave Smith - Dave Smith Instruments
Evolver Desktop - Mono Keys - Poly Rack - Poly Keys
Overig LinnDrum II - MoPho - MoPho Keyboard - Prophet '08 - Tetra