Delay

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een delay is een audio effect waarbij geluid wordt opgenomen, en met een kleine vertraging opnieuw wordt afgespeeld. Deze vertraging kan enkele miliseconden tot meerdere seconden zijn. Dit eenvoudige principe wordt veelvuldig gebruikt, als zelfstandig effect, maar ook in modulatie-effecten en reverbs.

Verschillende delay types

In de loop der tijd zijn verschillende technieken gebruikt om een delay te verkrijgen. Veel analoge delay's maken gebruik van een tape waarop het geluid wordt opgenomen, om met enige vertraging deze tape weer af te spelen. Bij het opnemen op tape gaan vaak hoge frequenties verloren, waardoor tape delay's vaak een warm tot dof karakter hebben. Andere analoge delay's maken gebruik van een reeks condensatoren om het geluid op te nemen. Dit worden BBD delay's genoemd. Tegenwoordig maken de meeste delay's gebruik van digitale technieken voor het verkrijgen van een delay.

Delay als zelfstandig effect

Delay's worden veelvuldig gebruikt bij het opnemen en mixen van audio. Delay's worden ingezet om bijvoorbeeld vocalen meer body te geven, of voor natuurgetrouwe echo's. Bij synthesizers en drummachines worden vaak extremere instellingen gebruikt.

Veel gebruikte instellingen

De delaytijd is bepalend voor het effect dat wordt verkregen. Afhankelijk van die tijd zorgt de delay voor alleen wat kleuring, of juist langdurige echo's.

0-3 ms

Een delay tijd van hooguit enkele miliseconden zorgt er voor dat het geluid uit fase loopt met het brongeluid. Wanneer de delay gemixt wordt met het orginele geluid, zullen fase verschillen optreden. Dit wordt een comb filter genoemd, en kan in sommige gevallen een interessant effect opleveren.

3-30 ms

Een delay tijd tot zo'n 30 ms zorgt er voor dat het geluid "vetter" wordt. Je hoort geen losse echo, het geluid krijgt alleen meer body. Dit effect wordt vooral erg sterk in stereo. Wanneer het bron signaal op een speaker wordt afgespeeld, en de delay op de tweede, krijg je een heel "breed" geluid.

30-60 ms

Bij een delay tot 60 ms is het net mogelijk om de delay los van het bron signaal te horen. Bij vocalen geeft dit het idee dat twee mensen tegelijk spreken. Het is feitelijk een eenvoudige variant van een chorus.

60-100 ms

Een dergelijke delay wordt wel een "slap" genoemd. Het zorgt er voor dat geluiden voller klinken, en kan bijvoorbeeld matige zangtechniek maskeren.

> 100 ms

Bij een delay van meer dan 100 ms is er sprake van "echo"; afzonderlijke delay's zijn duidelijk te horen. Vaak wordt de output van de delay met een feedback teruggevoerd naar de delay-input, waardoor het geluid meerdere keren wordt herhaald. Hierbij wordt de delay-tijd vrijwel altijd ingesteld afhankelijk aan de snelheid van de muziek. De delay-tijd komt dan overeen met bijvoorbeeld een 1/4 of 1/2 tel. Veel delay's bieden de mogelijkheid de delay-tijd de synchroniseren aan MIDI clock.

Delay in modulatie effecten

Naast zelfstandig gebruik staan delay's ook aan de basis van verschillende modulatie effecten, zoals flanger, chorus en phaser. In deze effecten wordt de delay-tijd gemoduleerd door een LFO. Vaak is er een feedback loop aanwezig om het signaal meerdere keren door de delay te halen.

Referenties

  • Gibson, David (1997) The art of mixing, Chapter 4. Vallejo: Mixbooks.


Signaal processors
dynamiek compressor - expander - limiter - noise gate
effecten chorus - delay - digitizer - distortion - flanger - phaser - pitch-shifter - octaver - reverb - tremolo - vibrato
overig crossover - de-esser - enhancer - equalizer - exciter - filter - vocoder