Digital Audio Tape

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
DAT-tape

De Digital Audio Tape of DAT-tape is een hogere kwaliteit audiocassette waarop twee geluidssporen digitaal worden opgeslagen. De hoogste resolutie van DAT is 16-bit, 48 kHz met een apart tijdcodesignaal. Er bestaan ook apparaten die vier geluidssporen op een DAT kunnen zetten of de resolutie verhogen naar 24-bit, 88,2 en 96 kHz.

DAT werd geïntroduceerd door Sony in 1987. De DAT-tape is kleiner dan het gewone audiocassette. Voor het opnemen en afspelen van DAT-tapes wordt gebruik van roterende koppen, net zoals bij een analoge videorecorder.

Philips heeft overigens een tegenhanger van de DAT-tape op de markt gebracht, onder de naam DCC, voluit Digital Compact Cassette.
De Digital Audio Tape is in het verleden in muziekstudio's en op radiostations redelijk veel gebruikt, maar echter nooit populair geworden bij de gewone consument. Toen de Sony Minidisc uitkwam, zijn de meeste consumenten overgeschakeld naar dit goedkopere, maar kwalitatief mindere, formaat.

Eind 2005 maakte Sony bekend de laatste DAT-apparatuur uitgeleverd te hebben.

DAT-tapes zijn tegenwoordig nog relatief populair als back-up opslagmedium voor computersystemen. De hiervoor gebruikte tapes worden DDS genoemd.

Zie ook

Bron

GNU/FDL http://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Tape