Digitale piano

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een digitale piano is een toetsenbord waarbij de nadruk ligt op het zo goed mogelijk imiteren van een akoestische piano. Om dit te doen is vaak het volgende aanwezig:

  • een piano-achtig uiterlijk (zwarte lak of afwerking)
  • geen grote kleurige displays maar een relatief bescheiden gebruikersinterface
  • een (semi-)gewogen toetsenbord met 76 of 88 pianotoetsen (rechte voorkant, groot formaat toets)
  • een kleine selectie aan geluiden waarbij het grootste gedeelte van het geheugen is gewijd aan de piano (er zijn piano-achtige toetsenborden met uitgebreidere geluidensets, maar het betreft dan vooral workstations of andere romplers die een groter toetsenbord hebben.

Als de piano geen ingebouwde luidsprekers heeft spreken we over het algemeen van een stage piano. Gewone digitale piano's voor in de huiskamer hebben vaak ook nog een speciaal onderstel waarin de luidsprekers en de pedalen verwerkt zijn. Qua kwaliteit hoeft er geen verschil tussen te zitten; het formaat van de stage piano is zodanig dat deze makkelijk opgezet kan worden op het podium en zo min mogelijk overbodige onderdelen heeft.

Een digitale piano moet niet verward worden met een elektrische piano zoals de Fender Rhodes of de Wurlitzer, al kan wel beargumenteerd worden dat deze qua concept de voorgangers van de digitale piano's zoals we deze nu kennen zijn (lichter van gewicht, makkelijker te vervoeren, goedkoper dan een akoestische piano).

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.