E-mu Command Station

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant E-mu
Type MP-7/XL-7/PX-7 Command Station
Ontwerper ...
Productiejaren 2001 - ...
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde €200
Accessoires E-mu ROMs, rackoren, lampje
Eigenschappen Geluidsbron
Geluidsbron Rompler
Polyfonie 128 stemmen
Multitimbraal 16 soundengines
Filter 50 Z-plane filters
Envelope AADDSRR
LFO 2
Effecten 2 multi-effects, chorus per engine
Eigenschappen Sequencer
Soort sequencer pattern en linear
Tempo BPM
Polyfonie 64 stemmen
Multitimbraal 32 parts
Effecten
Uitgangssignalen: MIDI
Specificaties
Aansturing MIDI in, 2x out
Bestandsuitwisseling USB
Outputs 6x jack out, S/PDIF out
Inputs 4x jack
Geheugen
Geheugenplaatsen 512 preset, 512 user
Afmetingen BxDxH x x cm
Stroomverbruik 20 Watt
Gewicht kilogram
Keyboard 13 pads
E-mu MP-7.jpg
De Command Station is een hardware sequencer en rompler van E-mu. Er zijn drie modellen verschenen, de XL-7, MP-7, en PX-7, die behalve de kleur en standaard ingebouwd ROM identiek zijn. De MIDI sequencer beschikt over 32 MIDI kanalen, en kan gebruikt worden om de eigen soundengine en externe MIDI apparatuur aan te sturen. Er zijn 16 soundengines beschikbaar, die uitgebreid bewerkt kunnen worden. De Command Station is geschikt als main sequencer, zowel in de studio als live.

Modellen

model ROM kleur
MP-7 9062 pure phat paars
XL-7 9089 Xtreme lead geel
PX-7 Proteus ROM wit
Er zijn drie modellen verschenen van de Command Station. Behalve de kleur en standaard ingebouwde ROM zijn de command stations identiek. Iedere command station kan uitgebreid worden met drie extra ROM's.

Soundengine

De Command Station beschikt over een uitgebreide geluidsbron, met 16 soundengines en een maximale polyfonie van 128 stemmen. Strikt genomen is de geluidsbron een rompler, maar de geluiden zijn veel uitgebreider te bewerken dan op menige synthesizer. In iedere soundengine kan een preset ingeladen worden. Iedere preset bestaat uit maximaal 4 layers. Een layer bestaat uit een klank (een instrument), die vervolgens door een filter en envelope gaat, en over 2 LFO's beschikt. De Command Station beschikt over 50 verschillende filtertypes. Hieronder bevinden zich de standaard lowpass, bandpass en highpass filters die je op veel subtratieve synthesizers tegen komt, maar ook veel complexe z-plane filters. De slope van de filters varieert van 6 tot 72 dB/o, en de meeste filters beschikken over resonantie. Iedere layer beschikt ook over zijn eigen modulatiematrix en chorus. Alle vier de layers kun je volledig onafhankelijk van elkaar bewerken. Op deze manier kun je vier geluiden onafhankelijk van elkaar bewerken om samen één te creeeren. Op deze manier kun je dus zeer complexe geluiden maken.

Sequencer

De Command Station kan gebruikt worden als sequencer voor de eigen soundengine en voor het aansturen van externe MIDI apparatuur. In totaal zijn 32 MIDI kanalen beschikbaar, die verstuurd kunnen worden via 2 MIDI-outputs. De recording modes zijn Realtime, Step of Grid.

XMix

De binnenkant van een MP7. Links de voeding, rechts de vier slots voor ROM kaarten.
Met de laatste software update (v2.00) is een XMix functie toegevoegd. Hiermee is het mogelijk om twee patterns vloeiend in elkaar over te laten lopen. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen tijdens een live-optreden, wanneer je van de ene naar de andere track wilt over gaan.

Arpeggiator

De arpeggiator van de Command Station kan op ieder kanaal worden gebruikt. Naast standaard patronen zoals Up, Up/Down en Random kunnen ook (polyfone) patterns ingeprogrammeerd worden.

E-Loader

Screenshot van E-Loader.
Met de meegeleverde E-Loader software kun je de Command Station met de computer laten communiceren, via MIDI of met de veel snellere USB poort. Het programma is beschikbaar voor zowel Windows als Mac. E-Loader heeft een aantal opties voor het beheren van MIDI sequences, zoals het uploaden van nieuwe sequences, of het maken van backups. Tevens biedt het de mogelijkheid om de MIDI output van de Command Station te volgen. Tenslotte is het ook mogelijk om OS updates via E-Loader naar de Command station te versturen. Dit laatste kan alleen via MIDI, en niet met USB. Het is ook niet mogelijk om via USB sequences of presets in de Command Station te bewerken of aan te sturen.

Alternatieven

Zie ook

Referenties

Links

tips en gebruikerservaringen

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.


E-mu
Samplers | Synthesizers en Soundmodules | Overig
Proteus: 1/2/3 - 1000 - 2000 - 2500 - PK-6
Planet: Phatt - Earth
Vintage: Keys - Pro
Overig: Audity - PX-7/MP-7/XL-7 Command Station - Drumulator - Modular Systems - Mo'Phatt - Orbit 9090 - Orbit 3 - ROMs