E-mu ESI-2000

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant E-mu
Type ESI-2000
Ontwerper
Productiejaren
Aantal geproduceerd
Marktwaarde 150 Euro
Accessoires Turbo board
Eigenschappen
Samplerate 22 - 44.1 kHz, 16 bit
Filter 1 multimode filter
Envelope 3 AHDSR
LFO 1
Arpeggiator nee
Sequencer nee
Effecten compressor, equalizer
uitbreidbaar met turbo board
Specificaties
Polyfonie 64
Multitimbraal
Aansturing MIDI (in, out, thru)
Outputs stereo, submix, headphone
Inputs stereo, submix
Geheugen 4-128 MB RAM
Geheugenplaatsen
Afmetingen cm (breedte) x cm (diepte) x
cm (hoogte)
Stroomverbruik Watt
Gewicht kilogram


De ESI-2000 is een polyfone sampler van E-mu. De 2000 is vrijwel identiek aan de E-Mu ESI-4000. Het enige verschil is de kleur en een aantal (niet merkbare) hardware aanpassingen. De 2000 heeft de zelfde hoeveelheid maximaal geheugen en polyfonie, en gebruikt ook dezelfde software.

Hardware

interface

De ESI-2000 is gebouwd rondom een LCD scherm van 4 regels. Links van het scherm bevinden zich twee rijen met knoppen om in verschillende menu's te komen. Rechts van het scherm bevinden zich cursor knoppen om door de menu's te navigeren, en verschillende knoppen om parameters te wijzigen. Het is niet mogelijk om de wavevorm van een sample op het display te tonen.

inputs en outputs

Aan de achterkant bevinden zich te gebruikelijke MIDI (in, out en thru) en audio aansluitingen. De 2000 heeft standaard analoge stereo input en outputs. Daarnaast heeft is er een submix I/O aanwezig. Dit is het best te vergelijken met een insert aansluiting die vaak op mixers aanwezig is. Via de submix out kan een sample met externe apparatuur bewerkt worden, waarna het via de submix in weer aan de stereo bus van de ESI-2000 wordt toegevoegd. De submix out kunnen ook als 'gewone' extra outputs gebruikt worden, door het geluid simpelweg niet meer terug te sturen naar de submix in. De hoeveelheid inputs en outputs kunnen worden vergroot met een Turbo Board.

Geheugen en opslag

De ESI-2000 heeft standaard 4 MB geheugen, dat uitbreidbaar is tot 128 MB. Alle data moet extern opgeslagen worden, aangezien de 2000 geen eigen harde schijf heeft. Opslag kan met behulp van een interne 1.44" diskette of ZIP drive, of extern via SCSI.

Terminologie

E-mu gebruikt een andere terminologie dan bijvoorbeeld Akai om de verschillende organisatielagen in een sampler te beschrijven. Alle data die in het RAM is ingeladen wordt een bank genoemd. Een bank bestaat uit samples en presets. Een sample moet aan een zone worden toegewezen voordat hij met MIDI kan worden afgespeeld. Een zone is een groep toetsen op het klavier, bijvoorbeeld C0 tot B2, die de sample kunnen triggeren. Een toets kan maximaal twee zones bevatten; er kunnen dus twee samples onder een toets worden geplaatst. Per zone zijn opties zoals filters, envelopes en velocity apart in te stellen. Een preset is een verzameling van zones op een MIDI kanaal. Per MIDI kanaal kan één preset worden ingeladen.

Sampling

De ESI-2000 heeft twee menu's voor het creëren en bewerken van samples.

Sample management

In sample management kunnen nieuwe samples worden gemaakt, en in een zone worden geplaatst. Samplen kan zowel stereo als mono, en in 22,05 en 44.1 kHz. Er zijn twee manieren om een sample op te nemen: armed sampling en forced sampling. Bij armed sampling begint de ESI pas met samplen zodra het geluid boven een instelbare drempelvolume komt. In het geval van forced sampling begint de ESI met opnemen zodra op enter wordt gedrukt. Na het samplen kan de ESI het geluid automatisch normalizen en stiltes aan begin en eind wegknippen met een auto-truncate functie.

Digital processing

In het digital processing menu kunnen samples bewerkt worden. Hier bevinden zich onder andere transpose, time stretch en reverse opties, en de mogelijkheid om samples te verknippen. Ook is hier een aantal effecten aanwezig, zoals een compressor en equalizer. Alle opties in het digital processing menu zijn niet realtime, en worden meteen op de sample toegepast. Een eenmalige undo kan fouten herstellen, maar bij ingewikkelde bewerkingen is het raadzaam om een backup van de sample te maken.

Preset

Een preset is een verzameling van zones die over het klavier verdeeld zijn. In de drie preset menu's kunnen presets aangemaakt en bewerkt worden.

Preset management

Een menu voor het laden en bewerken van presets.

Preset definition

Opties voor de geladen preset

Dynamic processing

In het dynamic processing menu kunnen zones bewerkt worden. Hier zijn een VCA, filter en LFO aanwezig voor realtime effecten. De VCA heeft zijn eigen AHDSR envelope. Hier kan ook de panning, volume, velocity-gevoeligheid en output van de zone worden geselecteerd. Ook het filter heeft zijn eigen AHDSR voor modulatie van de cutoff. Er kan uit een brede reeks filters worden gekozen, inclusief verschillende lowpass, bandpass, en highpass filters met een slope van 6, 12 of 24 dB/o. Ook zijn er verschillende equalizers, flangers en phasers aanwezig, een "bottom feeder" voor extra laag en het filter uit de ESI-32, zodat samples hieruit ook in de 2000 kunnen worden afgespeeld. Tenslotte zijn er enkele eenvoudige z-plane filters. Het is echter niet mogelijk om zelf Z-planes samen te stellen. De LFO en derde AHDSR kunnen aan verschillende parameters worden toegewezen.

Links


E-mu
Samplers | Synthesizers en Soundmodules | Overig
Emulator: I | II | III | IIIx | IV
ESI: 32 | 2000 | 4000
Overig: Emax | Emax II | SP-12 | SP-1200 | E64 | E6400