E-mu Emulator

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant E-mu
Type Emulator
Ontwerper Scott Wedge en Dave Rossum
Productiejaren 1981-1983
Aantal geproduceerd 500
Marktwaarde ...
Accessoires E-mu Analog Voltage Interface
Eigenschappen
Samplerate 27 Khz, 8-bit
Filter 1 lowpass filter
Envelope 1 voor VCA (latere versies)
LFO 1 (vibrato)
Arpeggiator geen
Sequencer 8-stemmig, 900 notes (alleen latere versies)
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie 2, 4 of 8 stemmen (afhankelijk van versie)
Multitimbraal keyboard split
Aansturing MIDI (met modificatie),
CV/Gate (met upgrade), RS422
Outputs Upper, Lower, Mix (jack en XLR)
Inputs Mono Analog Sample (jack en XLR),
Vibrato Pedal, Release Switch,
Access Switch
Geheugen 128 Kbyte
Geheugenplaatsen
Afmetingen 95,25 cm (breedte) x 38,1 cm (diepte) x
20,32 cm (hoogte)
Stroomverbruik 200 Watt
Gewicht 30 kilogram
Emulator1.jpg

De E-mu Emulator (vaak Emulator I genoemd) is een keyboard sampler. Het idee van de Emulator ontstond nadat de makers de Fairlight CMI hadden gezien, en besloten om een goedkoper alternatief te ontwerpen. De Emulator is later opgevolgd door de Emulator II, de Emax en de Emulator III.

Geschiedenis

E-mu begon met de ontwikkeling van de Emulator in mei 1980. In januari 1981 kwam hij op de markt voor de prijs van $ 9995, en was daarmee een stuk goedkoper dan de Fairlight, die toen $ 30.000 kostte. Het allereerste productiemodel, met serienummer '001', ging naar Stevie Wonder.

Stemmen

Aanvankelijk waren er drie versies: Eén met 2 stemmen, één met 4 stemmen en één met 8 stemmen. Door de geringe vraag naar de 2-stemmige versie, werd de productie van die versie al snel stopgezet. Naar verluidt is er slechts één exemplaar van verkocht.

Tweede model

Tegen het einde van 1981 liepen de verkoopcijfers sterk terug. Dit kwam vooral door de beperktheid in editing mogelijkheden. Zo had de eerste versie van de Emulator geen VCA of envelope generators aan boord. E-mu loste dit op door in januari 1982 een tweede versie op de markt te brengen, met daarin een VCA standaard ingebouwd. Daarnaast voegde men er een eenvoudige sequencer aan toe. De nieuwe versie was bovendien goedkoper. De oudere versies werden teruggehaald (er waren zo'n 20 van verkocht) en ook van de upgrades voorzien.

Succes en opvolging

De Emulator verkocht twee jaar lang gestaag. E-mu bracht nog enkele upgrades uit, waaronder de Analog Voltage Interface: Een extern kastje waarmee de Emulator via CV/Gate aan te sturen is. Tegen het einde van 1983 werd de productie van de Emulator stopgezet. Hoewel de Emulator geen overtuigend succes was, had E-mu een richting ingeslagen die later zeer succesvol zou blijken. De opvolger van de Emulator, de Emulator II, kwam zes maanden later op de markt. Samen met de Drumulator betekende dit de definitieve doorbraak van E-mu.

Sampler

Sampling

De Emulator is een eenvoudige sampler. Sampling gebeurt op 27,7 kHz met een resolutie van 12 bits, maar de samples worden als 8 bits opgeslagen in het geheugen en op diskette. De Emulator heeft een geheugen van 128 Kbyte en is niet uitbreidbaar. Van dit geheugen wordt 8 Kbyte gebruikt voor het OS, waardoor er uiteindelijk 120 Kbyte overblijft voor samplegeheugen.

Filter

De Emulator heeft een uitgebreide lowpass filter, waarvan alleen de cutoff is in te stellen. JL Cooper heeft later een modificatie ontworpen, waarmee de Emulator een 24 dB/Oct filter en 2 ADSR envelopes kreeg.

VCA

De eerste versies van de Emulator hadden geen VCA. Dit betekende dat een sample bleef spelen totdat hij geëindigd was, ook al werd de toets losgelaten. E-mu voegde later alsnog een VCA toe aan de Emulator. Deze upgrade was gratis voor alle toenmalige Emulator-bezitters, dus hebben uiteindelijk alle Emulators een VCA gekregen.

Aansturing

Operating System

De Emulator heeft een simpel Operating System (OS), dat wordt geladen via het diskettestation zodra de Emulator wordt aangezet. De aansturing verloopt volledig met de knoppen op het paneel, er is geen LCD scherm aanwezig. In de loop der tijd zijn er een aantal updates uitgekomen voor het OS. De nieuwste versie is 3.11.

Toetsen

Het toetsenbord heeft 49 toetsen en 4 octaven, en kan worden gesplit in twee zones van elk twee octaven. De 'Lower' zone krijgt 5 stemmen, en de 'Upper' zone 3. De samples moeten per zone apart worden geladen van diskette. Het toetsenbord heeft geen velocity of aftertouch.

Externe Aansturing

Latere versies van de Emulator hebben een seriële poort (RS232). Deze werd gebruikt om via de RS422 seriële interface, de Emulator aan te sturen met een Apple computer. De roep om CV/Gate aansturing was echter groot. E-mu besloot daarom om een externe interface te bouwen, de Analog Voltage Interface, waarmee de Emulator alsnog via CV/Gate was aan te sturen. Deze interface wordt aangesloten op de seriële poort. Later verscheen er ook een externe MIDI-interface van JL Cooper, die ook gebruik maakt van de seriële poort.

Bronvermelding

The Emulator Archive


E-mu
Samplers | Synthesizers en Soundmodules | Overig
Emulator: I | II | III | IIIx | IV
ESI: 32 | 2000 | 4000
Overig: Emax | Emax II | SP-12 | SP-1200 | E64 | E6400