Elka EM-22

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf EM-22)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Elka
Type Em 22
Ontwerper Elka
Productiejaren 1986
Aantal geproduceerd Onbekend
Marktwaarde € 120/250
Accessoires Memory cartdridge, volume pedal
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 2 DCO's (1 per stem)
Filter 24 db/Oct Lowpass filter met resonantie
Envelope 2 ADBDSR
LFO 1 (Sinus, Saw, Square, Random)
Arpeggiator nee
Sequencer geen
Effecten chorus
Specificaties
Polyfonie 6 stemmen
Multitimbraal monotimbraal
Aansturing MIDI
Outputs 2 stereo outputs (links/rechts),
1 headphone output
Inputs Volume pedal
Geheugenplaatsen 64 Presets 32 patches
Afmetingen (B x D x H) 38 x 31,5 x 9,7 cm
Stroomverbruik 33 Watt
Gewicht ... kilogram
Keyboard Geen toetsen, ... octaven
Een Elka EM-22

De Elka EM-22 is een analoge, 6 stemmig polyfone synthesizer van de fabrikant Elka en werd in 1986 op de markt geïntroduceerd. Het is de module of expander versie van de Elka EK-22. De EM-22 telt 6 stemmen, heeft 2 oscillators (DCO’s), 1 filter, 1 LFO (saw, triangle, random?) en 2 ADBDSR envelopes per stem. Deze synthmodule is tegenwoordig relatief moeilijk te vinden.

Synthese

(Self resonant 24 db/Oct Lowpassfilter 4-Pole, PWM, Cross modulation, 2 x ADBDSR.Oscillator Sync! Wave A 1~32 Square variations with different Harmonic content. Wave B 1~8 Saw 1-4, Tri 1+2, Pulse 1+2, Noise/Coloured noise. LFO Sinus, Saw, Square, Random. Mooie Chorus x 2)

Velocity (Attack, Filter, Amplitude) /Aftertouch (LFO,VCF,VCA)response.)

Filter

De EM-22 beschikt over één filter per stem. Het is een analoge lowpass filter met een slope van 24 dB/o. De resonantie is vrij instelbaar, en gaat bij hoge waarden door in zelfoscillatie. De filter cutoff kan gemoduleerd worden door een LFO en door een van de ADBDSR envelopes.

Envelopes

Het verloop van een ADBSSR envelope.
De EM22 heeft 2 vrij ongewone envelopes die bestaan uit een Attack, Decay, Breakpoint, Decay, Sustain en een Release. Het voordeel hiervan is dat er een realistische en complexere envelope gemaakt kan worden dan met een ADSR envelope. Een andere bekende synth met dezelfde envelope is de Poly-800 / EX-800 van Korg

Interface

De EM22 is redelijk gebruiksvriendelijk. De (goedgekozen) route instellingen, filter functies en andere parameters zijn op te roepen door middel van een 2 cijferig nummer. Na het intoetsen van het nummer moet de “enter” knop worden indrukt waarna de waarde ingesteld kan worden met een slider en/of + en - druktoetsen Dit maakt het programmeren erg eenvoudig. De druktoetsbediening, die op veel synthesizers uit die periode werd gebruikt, is in het begin even wennen, maar eenmaal gewend is het eenvoudig om geluiden te editten. De enter knop moet ook ingedrukt worden als de gebruiker door de 64 presets en 32 user-patches bladert, dit maakt het apparaat vrij langzaam en minder geschikt voor live gebruik. Wel bestaat de mogelijkheid om instellingen op te slaan onder de 16 zogenaamde performance-druktoetsen patches. De gebruiker heeft hiervoor 16 plaatsen tot zijn beschikking.

Klank

Het apparaat is qua klank vergelijkbaar met een kruising tussen een Roland Juno-106, Roland JX-3P, en de Oberheim Matrix 6, Matrix-1000, SCI Prophet 600 en een Cheetah MS-6 dankzij de Curtis CEM3396 Waveshaper chips. De synthesizer is zeer expressief te noemen dankzij de volle basissound, velocity, aftertouch, modulatie mogelijkheden en mooie portamento. Mede hierdoor kan de EM-22 goed gebruikt worden voor string, pad, bass en lead geluiden. De EM-22 is minder geschikt voor realistische geluiden zoals een piano of een trompet.

links


Elka
Elka.jpg
Synthex | EM-22 | EK-22 | ER33 | Rhapsody 610 | Soloist 505