Elka EK-22

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Elka
Type Ek 22
Ontwerper ...
Productiejaren 1986
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde € 80
Accessoires Memory cartdridge
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 2 DCO's (1 per stem)
Filter 1
Envelope 2 ADSR
LFO 1 LFO
Arpeggiator nee
Sequencer geen
Effecten chorus
Specificaties
Polyfonie 6 stemmen
Multitimbraal multitimbraal
Aansturing MIDI
Outputs 2 stereo outputs (links/rechts),
1 headphone output
Inputs ...
Geheugenplaatsen 64 Presets 32 patches
Afmetingen (B x D x H) ... x ... x ... cm
Stroomverbruik ... Watt
Gewicht ... kilogram
Keyboard 61 toetsen, ... octaven
De Elka EK-22

De Elka EK-22 is de toetsen-versie van de EM-22, die ook gemaakt is door Elka. Het apparaat komt uit 1986, telt 6 stemmen, heeft 2 oscillators (DCO’s), 1 filter, 1 LFO (saw, tri, random?) en 2 envelopes (6 elementen).

Opmerking: Self resonant 24 db/Oct Lowpassfilter 4-Pole, PWM,Cross modulation, 2 x ADBDSR. Oscillator Sync Wave A 1~32 Square variations with different Harmonic content. Wave B 1~8 Saw 1-4,Tri 1+2,Pulse 1+2,Noise/Coloured noise. LFO Sinus,Saw,Square,Random. Chorus x 2

Velocity(Attack,Filter,Amplitude)/Aftertouch(LFO,VCF,VCA)response.

Keyboard: 61 Weighted keys,velocity,aftertouch Split keyboard function

Midi:In/Out/Thru

Door het goede toetsenbord kan de Elka EK22 ook prima als Masterkeyboard worden ingezet.

Interface

De EK-22 is redelijk gebruiksvriendelijk, de zeer interessante en goedgekozen route-instellingen, filter-functies en andere parameters zijn op te roepen door middel van een 2-cijferig nummer. Na het intoetsen van het nummer wordt er verwacht dat je de “enter” knop indrukt waarna de waarde ingesteld kan worden met een slider en/of + en - toetsjes, dit maakt het programmeren erg eenvoudig. De enter-knop moet ook ingedrukt worden als de gebruiker door de 64 presets en 32 User-patches bladert, dit maakt het apparaat vrij langzaam en minder geschikt voor live-gebruik. Wel zijn er voor het direct oproepen van 16 Performances,16 toegewezen druktoetsen.

Opmerking: De typische 80's druktoetsbediening is 'gewohnungsbedürftig' d.w.z. dat je na 5 minuten gewenning, gemakkelijk je sounds naar believen kunt editen, zolang je weet wat je aan het doen bent... met overigens zeer belonende resultaten. Bovendien staan alle 60+ parameters voor het synth-gedeelte, overzichtelijk bovenop op de synthesizer geprint.

Klank

Het apparaat is qua klank vergelijkbaar met een kruising tussen een Roland Juno-106 en een Roland JX-3P, extreem goed voor string,pad en bass,lead geluiden. Minder voor realistische geluiden zoals een piano of een trompet. De Elka EK-22 synthesizer is qua klank eerder te vergelijken met de Oberheim Matrix 6, Matrix-1000, de SCI Prophet 600 en de Cheetah MS-6 dankzij de uitstekende Curtis CEM3396 Waveshaper chips. De synthesizer is zeer expressief te noemen dankzij de volle basissound, [[velocity], aftertouch, modulatie mogelijkheden en mooie portamento.

LinksElka
Elka.jpg
Synthex | EM-22 | EK-22 | ER33 | Rhapsody 610 | Soloist 505