Equalizer

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee voorbeelden van een bell shape equalizer. Bij de blauwe lijn wordt een gedeelte van het spectrum versterkt, bij de rode lijn wordt een gedeelte verzwakt.
Twee voorbeelden van shelving equalizers. De blauwe lijn is een high shelving equalizer, de rode een low shelving.
Een equalizer (vaak afgekort tot EQ) is een (onderdeel van een) signaalprocessor waarmee frequentie-gebieden (banden) van een audiosignaal kunnen worden versterkt of verzwakt. Op deze manier kan de klankkleur van het geluid worden gecorrigeerd. Het woord "equalizer" komt van het Engelse werkwoord "to equalize", wat "gelijkmaken" betekent.

Algemeen

Het frequentiebereik van een band kan verschillende vormen hebben. Een bell shape equalizer (ook wel peaking equalizer genoemd) werkt rondom een bepaalde frequentie, en heeft dus maar een beperkt frequentiebereik. Deze manier van EQ wordt vaak toegepast voor frequenties in het midden-gebied. In zo'n geval wordt ook wel een mid-sweep genoemd. Een shelving equalizer kan een veel groter gebied beïnvloeden: een low shelf beïnvloed het gehele spectrum onder de ingestelde frequentie, en een high shelf alles boven deze frequentie. Equalization wordt vaak gebruikt tijdens het mixen van muziek, om ongewenste frequentiepieken te reduceren of om juist een frequentieband te versterken die anders in de mix weg zou vallen. Equalizers komen vaak voor op mixers en versterkers, maar kunnen ook als los apparaat voorkomen.

Soorten equalizers

Grafische equalizer

Een 31-bands grafische equalizer van Behringer.
De grafische equalizer is de meest eenvoudige variant van een equalizer, en bestaat vrijwel altijd uit bell shape banden. Deze bestaat uit een aantal parallel geschakelde bandpass filters, met een vast ingestelde cutoff frequentie. Ieder filter is band van de equalizer, waarvan alleen het volume ingesteld kan worden. Het exacte frequentiegebied van iedere band verschilt per equalizer. Grafische equalizers worden veel toegepast op verstekers (meestal 2 bands) en op mixers (3 of 4 bands). Grafische equalizers met meer banden zijn vaak losse modules, met 10 banden (1 band per octaaf) of 31 banden (1 band per terts).

Parametrische equalizer

Een parametrische equalizer beschikt over een aantal extra opties ten opzichte van een grafische. In de meeste gevallen beschikt een parametrische EQ over 3 of 4 banden, waarbij bij de laagste en hoogste band gekozen kan worden tussen bell shape of shelving EQ. Bovendien kan bij iedere band de center-frequentie en de breedte van het frequentiebereik (de Q) worden afgesteld. Hierdoor kan het geluid veel nauwkeuriger worden bewerkt. Op sommige equalizers ontbreekt de Q parameter; dit wordt een semi-parametrische equalizer genoemd. Parametrische equalizers komen voor op enkele uitgebreide mixers, maar worden meestal toegepast in losse modules of op een channel strip.

Digitale equalizer

De digitale equalizer is relatief nieuw. Het werkt vrijwel hetzelfde als een parametrische of grafische equalizer, alleen worden de instellingen doormiddel van druktoetsen en draaiknoppen ingesteld op een lcd-scherm. Het allergrootste voordeel wat de gebruiker heeft in tegenstelling tot een "traditionele" eq is dat alle instellingen opgeslagen kunnen worden, en dat een enkele module meerdere equalizers+instellingen kan bevatten welk alle tegelijkertijd en afzonderlijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Een bekende digitale equalizer is de Alesis DEQ 830

Referenties

Zie ook

Externe links


Signaal processors
dynamiek compressor - expander - limiter - noise gate
effecten chorus - delay - digitizer - distortion - flanger - phaser - pitch-shifter - octaver - reverb - tremolo - vibrato
overig crossover - de-esser - enhancer - equalizer - exciter - filter - vocoder