Expander

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een expander is een apparaat dat de dynamiek van een audiosignaal verhoogt. Zodra het volume onder een drempelwaarde - de threshold - komt, zal een expander het volume verder verlagen. Dit is het tegenovergestelde van een compressor, die de dynamiek verlaagt, door het volume te verlagen als het boven de threshold komt. Expanders worden vooral gebruikt om ongewenste ruis, brom en achtergrondgeluiden uit audiosignalen te verwijderen.

Werking van een expander

Het verband tussen het input volume, de ratio en het output volume in een expander.
Een expander meet continu het volume van het binnenkomende audio signaal. Zodra het volume onder de threshold komt, zorgt de expander voor een verdere verlaging van het volume. Dit wordt gain reduction genoemd. De mate van gain reduction kan worden ingesteld met de ratio. Bij een ratio van 1:2 zal bij een volume van 1 dB onder de threshold het volume verlaagd worden tot 2 dB onder de threshold. Een ratio van 1:8 zorgt voor een verlaging van 8 dB bij 1 dB onder de threshold. bij 1:∞ wordt er in z'n geheel geen geluid meer doorgelaten; dit wordt een gate genoemd.

Bij sommige expanders kan de attack en release los worden ingesteld. De attack is de snelheid waarmee de expander naar de maximale volumeverlaging gaat, en de release de snelheid waarmee de expander teruggaat naar de ruststand. Net als een compressor werkt een expander met behulp van een sidechain, maar meestal is het niet mogelijk om het signaal in de sidechain te bewerken.

Zie ook


Signaal processors
dynamiek compressor - expander - limiter - noise gate
effecten chorus - delay - digitizer - distortion - flanger - phaser - pitch-shifter - octaver - reverb - tremolo - vibrato
overig crossover - de-esser - enhancer - equalizer - exciter - filter - vocoder