GS MIDI

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
GS-logo.jpg
General Standard (afgekort: GS) is een door Roland geïntroduceerde uitbreiding op het MIDI protocol en de General MIDI standaard. GM zorgde voor een standaardisering van de inrichting van een instrument, maar GS gaat daarin wat verder. GS wordt alleen gebruikt door Roland, zodoende kwamen andere fabrikanten met hun eigen aanvullingen en standaarden (zoals XG van Yamaha) die uiteindelijk resulteerden in General MIDI 2 (GM2).

Synthesizer vereisten

General Standard stelt aanvullende eisen aan de hardware. Hiermee vervallen echter niet de GM voorwaarden. Deze eisen zijn in beginsel:

Bovendien bevat GS iets dat Roland Voice Priority noemt. MIDI-kanalen krijgen een voorkeur bij het verdelen van de beschikbare polyfonie. Kanaal 10 (drums) krijgt de hoogste prioriteit. Daarna komt kanaal 1, 2, 3, en zo voort tot kanaal 16.

uitbreidingen

Roland is zijn GS protocol blijven uitbreiden om te kunnen blijven meedoen met de concurrentie. Latere modelen bevatten meer 'GS-opties' dan oudere. En, hoewel soms niet gedocumenteert, reageren GS-apparaten soms uitstekend op XG-berichten.

Referenties

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.


MIDI
Algemeen: MIDI - MIDI Manufacturers Association - Standard MIDI File
Standards: GM - GS - XG
Onderdelen: Active sensing - Control Change - Clock - note - Program Change - System Exclusive - Time Code