Audio interface

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Geluidskaart)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een audio interface of geluidskaart is een stuk hardware waarmee geluid kan worden opgenomen en afgespeeld op de computer. Voor muziekproducties worden vaak aparte geluidskaarten gebruikt, met hogere prestaties en meer mogelijkheden dan standaard geluidskaarten. "Normale" consumenten-geluidskaarten zoals de Soundblaster Audigy, Soundblaster X-Fi of de op het moederbord gemonteerde AC97-chips zijn geschikt voor het afspelen van muziek of het spelen van spelletjes. Echter, ze missen vaak de aansluitingen die veel voor komen op studioapparatuur, zoals S/PDIF, ADAT, Word clock of gewoon meerdere lijningangen; vaak is maar 1 stereo input, 1 stereo output en 1 microfoon-input. Een interface voor studiogebruik heeft betere prestaties wat betreft latency en routingmogelijkheden, meerdere analoge audioaansluitingen (vaak in jack en/of XLR formaat en met preamplifiers), en digitale aansluitingen voor bijvoorbeeld S/PDIF, MIDI en ADAT.

Aansluiting met computer

Intern

E-mu 0404 PCI geluidskaart met twee breakout cables.
Een interface kan op verschillende manieren worden aangeloten op een computer. Een interne geluidskaart kan geïntegreert zijn op het moederbord, maar de meeste studio-geluidskaarten maken gebruik van een PCI aansluiting. Een PCI-kaart heeft maar beperkte ruimte voor in- en outputs. Daarom maken veel interne geluidskaarten gebruik van een "breakout-cable", of een extra "breakout box," zoals de E-mu 1616M.

Extern

Een externe geluidskaart heeft niet de ruimtebeperkingen van een interne, en heeft daardoor meer mogelijkheden voor aansluitingen. Een externe geluidskaart kan in een tabletop model zijn, zoals de M-Audio Audiophile USB, of in rackformaat. De interface kan met de computer communiceren via bijvoorbeeld USB, Firewire of PCMCIA.

Latency

Het verwerken van audio signalen door een geluidskaart kan zorgen voor een kleine vertraging in het signaal. Dit wordt latency genoemd, en ontstaat bij geluid dat wordt opgenomen met de geluidkaart, maar ook bij bijvoorbeeld softsynths en software effecten. De hoeveelheid latency verschilt per geluidskaart, en hangt mede af van het aantal signalen en de rekenkracht van de computer zelf. Veel geluidskaarten hebben tegenwoordig ASIO-drivers die de latency voor een groot gedeelte kunnen compenseren.

zie ook

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module