Groovebox

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
de Roland MC-303 was de eerste groovebox die op de markt werd gebracht.
Een groovebox is een combinatie sequencer met [[soundengine|geluidsbron] in een compact formaat, en is met name gericht op het maken van elektronische dansmuziek. Het is een eenvoudige versie van een workstation en is gericht op het snel en eenvoudig programmeren en afspelen van een muziekstuk. Mede hierdoor zijn grooveboxes zeer geschikt voor live gebruik.

Componenten

De geluidsbron van een groovebox is vaak een rompler of een eenvoudige subtractieve synthesizer met de toevoeging van drumsamples, die multitimbraal kan worden gebruikt en direct wordt aangesproken door de sequencer. Hierdoor is een groovebox feitelijk een combinatie van een sequencer, drummachine en synthesizer. De sterke integratie van geluidsbron en sequencer maakt de bediening en programmering eenvoudig. De bediening van een groovebox biedt toegang tot de belangrijkste parameters van de geluidsbron (meestal filter cutoff, envelope en dergelijke) en controle over de sequencer. Knoppen hebben vaak meerdere functies op de groovebox. Bijvoorbeeld drukknoppen voor het inprogrammeren van een stepsequencer dienen vaak ook als klavier De sequencer zelf is meestal een op patterns gebaseerde stepsequencer, met loops van 1 tot 4 maten. Het woord groovebox werd als eerste gebruikt door Roland met de lancering van de MC-303. Andere fabrikanten volgden al snel met hun eigen versies, zoals de Yamaha RM1x en E-mu Command Station.

Voorbeelden van grooveboxen

Zie ook


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module