Hartmann Music

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Hartmann.jpg
Hartmann Music was een synthesizer fabrikant uit Ravensburg (Duitsland), opgericht in 2002 door Axel Hartmann. Hartmann werd bekend door de Hartmann Neuron, maar ging al in 2005 failliet door een conflict met de fabriek die de Neuron maakte.

Hartmann Neuron

Speerpunt van Hartmann Music was de Hartmann Neuron, een digitale synthesizer, met een unieke vorm van synthese, genaamd audio rendering resynthesis. Deze technologie is ontwikkeld door Prosoniq en is gebaseerd op kunstmatige neuronale netwerken. Hoewel de Neuron een zeer vernieuwend product was en de synthese-vorm unieke geluiden opleverde, bleek de bediening complex en de hard- en software niet erg betrouwbaar. Bovendien was de Neuron met een aanschafwaarde van zo'n 5000 euro erg duur. Daarop bracht Hartmann een VST en AU versie uit van de Neuron, de Neuron VS. Deze kon bediend worden met een speciale controller die tevens als dongle diende.

Ondergang

In 2005 kwam Hartmann Music in conflict met Schlafhorst Electronics, de fabriek die de Neuron en Neuron VS voor Hartmann maakte. Schlafhorst interpreteerde het contract met Hartmann op zo'n manier dat het ze zonder tussenkomst van Hartmann de Neuron en Neuron VS verkocht, zonder de opbrengsten met Hartmann te delen. Hierdoor bleef Hartmann van enige inkomsten verstoken. Hoewel Hartmann bezwaar maakte tegen deze situatie, ging Schlafhorst door met de verkoop van de synthesizers, tegen dumpprijzen (op het laatst werd de Neuron VS verkocht voor zo'n 150 euro). Hartmann Music ging nog hetzelfde jaar failliet. Axel Hartmann maakte later de overstap naar het (heropgerichte) Waldorf.


Referenties

Links


Hartmann
Hartmann Music - Axel Hartmann - Neuron - Neuron VS