Effectprocessor

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Insert)
Ga naar: navigatie, zoeken
De Behringer V-Verb Pro is een reverb processor in een 1U 19" behuizing.
Een effectprocessor of signaal processor is een apparaat waarmee geluidssignalen kunnen worden bewerkt. Een dergelijke bewerking wordt ook wel een effect genoemd. Signaalprocessors worden om verschillende redenen gebruikt. Sommige effecten worden toegepast als correctiemiddel, om onnauwkeurigheden of ongewenst geluid uit een signaal te verwijderen, of het gewenste geluid te benadrukken. Andere effecten worden om meer artistieke redenen ingezet, en hebben vaak een kleurend effect op het signaal.

Soorten effecten

Er zijn verschillende effecten te onderscheiden. Effecten zoals reverb en delay proberen weerkaatsing van geluid binnen een bepaalde ruimte te creeëren. Reverb wordt vooral gebruikt om iets "natuurlijker" te laten klinken. Het wordt vaak toegepast op zang en andere met microfoons opgenomen geluid toegepast, omdat het anders te " droog" en onnatuurlijk klinkt. Dynamische effecten zoals compressor en expander zorgen voor verandering van de dynamiek van het geluid. Reverb, dyamische effecten en equalizers zijn vrijwel onmisbaar bij het mixen van een muziekstuk, en worden op verschillende manieren gebruikt om de verschillende geluidssignalen zodanig te corrigeren dat ze gezamelijk een gheel vormen. Modulatie-effecten zoals chorus en phaser en "lofi" effecten zoals digitizer en overdrive zorgen voor een kleuring van het geluid, en worden vaak om meer artistieke redenen gebruikt. Omdat het volledig bewerkte signaal vaak te ver vervormt is, hebben veel signaalprocessors de mogelijkheid om een gedeelte van het orginele signaal (het "droge" signaal) weer toe te voegen aan het bewerkte signaal (het "natte" of "wet" signaal).

Routing

Insert

Het verschil tussen een insert en send aansluing. Bij een send-effect is het mogelijk meerdere geluidsbronnen tegelijkertijd naar een signaalprocessor te sturen.
Een signaalprocessor kan op verschillende manieren worden aangesloten; dit wordt ook wel routing genoemd. De manier van aansluiten is van invloed op het eindresultaat, en iedere manier biedt zijn eigen voor- en nadelen. De meest eenvoudige manier is om de geluidsbron direct in de processor aan te sluiten. Dit wordt ook wel een insert effect genoemd, en wordt vaak gebruikt voor modulatie-effecten en dynamische effecten. Veel mixers hebben een speciale insert-aansluiting om een signaalprocessor eenvoudig aan een kanaal toe te voegen. Bij insert effecten (vooral in het geval van modulatie effecten, reverb en delay) wordt vaak een gedeelte van het droge signaal met de output gemixt, omdat het effect anders te intensief is.

Send

Een andere mogelijkheid om een signaalprocessor toe te voegen, is via een send (of auxillary, kortweg aux) effect. Hierbij wordt slechts een gedeelte van het signaal uit de geluidsbron naar de signaalprocessor gestuurd. De output van de signaalprocessor wordt vervolgens weer gemixt met het signaal van de geluidsbron. Dit heeft als voordeel dat er verschillende geluidsbronnen tegelijkertijd naar dezelfde signaalprocessor gestuurd kunnen worden; dit in tegenstelling tot een insert-effect. Send effects worden vaak gebruikt voor reverb en delay; waarbij het gebruikelijk is om de signaalprocessor alleen het bewerkte signaal uit te laten sturen ("full wet"). Veel mixers hebben een of meerdere aux-uitgangen om een send-effect mogelijk te maken.

Interne routing

Schematische weergave van de interne routingsmogelijkheden van een signaal processor.
Sommige signaalprocessors bieden de mogelijkheid om verschillende effecten tegelijkertijd te gebruiken. In dit verband wordt gesproken van effect engines, waarbij iedere engine een effect uitvoert. Ook hier zijn verschillende manieren van routing. De meest eenvoudige manier van routing is dual mono. Hierbij heeft de signaalprocessor een stereo input, en wordt het linker kanaal gebruikt voor engine 1, en het rechter kanaal voor engine 2. Op deze manier wordt dus aan iedere input ' een effect toegevoegd. Het is ook mogelijk om beide inputs door alle twee de engines te sturen, en op deze manier twee effecten aan het signaal toe te voegen. Dit kan op een seriele of parallele manier worden aangesloten. Bij een seriele aansluiting gaat het signaal eerst door engine 1, en daarna door engine 2. Op deze manier wordt bijvoorbeeld eerst een phaser aan het signaal toegevoegd, en pas daarna een reverb, en de phaser beinvloed het signaal van de reverb. In een paralelle aansluiting gaat het signaal naast elkaar door engine 1 en 2, maar het signaal uit engine 1 gaat vervolgens NIET door engine 2. Op deze manier bevat de output dus bijvoorbeeld het signaal met phaser en reverb, maar het signaal van de reverb wordt niet beinvloed door de phaser.

Modellen

Effectprocessors worden in veel verschillende varianten uitgebracht. In studio's wordt vaak gebruik gemaakt van signaalprocessors in 19" rackformaat. Vaak zijn dit multi-effectprocessors, wat betekent dat ze meerdere effecten bevatten (vaak reverb, delay's en meerdere modulatie-effecten). Maar daarnaast zijn er ook veel modules die speciaal toegewijd zijn aan één effect. Met name bij dynamische effecten, reverb en equalizers komt dit veel voor. Voor gitaren wordt meestal een gitaarpedaal gebruikt. Daarnaast bevatten de meeste hedendaagse synthesizers,drummachines en mixers ook interne effectprocessors, en zijn er tegenwoordig ook vele signaalprocessors verkrijgbaar in verschillende plugin formats.

Enkele veel gebruikte signaal processors

Multi effects

Dynamiek

Gitaarpedalen

Zie ook


Signaal processors
dynamiek compressor - expander - limiter - noise gate
effecten chorus - delay - digitizer - distortion - flanger - phaser - pitch-shifter - octaver - reverb - tremolo - vibrato
overig crossover - de-esser - enhancer - equalizer - exciter - filter - vocoder


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module