Korg Electribe S

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Korg
Type Electribe S
Ontwerper ???
Productiejaren 2000
Aantal geproduceerd ???
Marktwaarde €150 - €250
Accessoires
Eigenschappen
Samplerate maximaal 33 kHz, 16 bit
Filter lowpass filter per sample
Envelope D (envelope)
LFO geen
Arpeggiator geen
Sequencer 12 tracks (resolutie 4 ppqn)
Effecten master delay, 11 insert fx
Specificaties
Polyfonie 10
Multitimbraal 10
Aansturing MIDI (in, out, thru)
Outputs Stereo + hoofdtelefoon
Inputs Stereo (line), mic
Geheugen 95 s
Geheugenplaatsen 128 userpatterns, 16 songs
99 samples
Afmetingen 29,6 cm (breedte) x 22,0 cm (diepte) x
5,0 cm (hoogte)
Stroomverbruik 6 Watt
Gewicht 1,6 kilogram
De eerste versie van de Electribe S, uitgevoerd in grijs en groen plastic.
De Electribe S, kortweg ES-1, is de sampler uit de Electribe serie van Korg. Net als de overige Electribes, bezit de ES-1 ook een stepsequencer. In 1999 werd de eerste versie op de markt gebracht, in grijs en groen plastic. Enkele jaren later volgde een vernieuwde versie, de ES-1 mkII, in goud- en zilverkleurig metaal. Behoudens enkele kleine verschillen is deze technisch identiek aan de eerste versie.

Sampler

Het samplergedeelte van de ES-1 is erg eenvoudig. De ES1 heeft een stereo jack input voor line of microfoon signalen, met een aparte gain knop. Geluid wat binnen komt via de audio input kan opgenomen worden, waarna start en eindpunt van de sample kunnen worden gewijzigd. Er is een aparte reverse knop aanwezig, waarmee de sample realtime kan worden omgedraaid. Een resample optie maakt het mogelijk om meerdere samples te stapelen, en om audio effecten mee op te nemen. Samples kunnen ook worden ingeladen via een SmartMedia kaart (3,3V). De samples kunnen worden opgeslagen in de ES-1 in één userbank, die maximaal 99 samples of 3,3 mb (95 seconden sampletijd) bevat. Een complete userbank kan ook worden weggeschreven op een SmartMedia kaart.

Sequencer

De sequencer is gebaseerd op patterns, van maximaal 4 maten. Per maat kunnen 16 stappen ingevoerd worden; in totaal kan een pattern dus 64 stappen beslaan. Met de swing optie kan worden bepaald of noten strak in het ritme of wat losser worden gespeeld. In een pattern kunnen maximaal 12 tracks worden ingevoerd: 9 monofone sample tracks, 1 monofone slice track, een accent track, en een audio input track. Met behulp van de motion sequence optie kunnen knopbewegingen worden opgenomen, om meer variatie in de patterns aan te brengen. Met negen drukknoppen kunnen parts geselecteerd en getriggerd worden. Met dezelfde knoppen kunnen de parts ook gemute of solo worden afgespeeld.

Effecten

Per sample kan de pitch, panning, en het volume worden aangepast; bovendien heeft iedere sample zijn eigen lowpass filter, zonder resonantie. Daarnaast kan een insert effect worden toegevoegd, waarbij de volgende mogelijk zijn:

In de mkII is de wah vervangen door een modulation delay. Tenslotte is een master delay aanwezig, die gesynchroniseerd kan worden aan het tempo van het pattern.

De MK II, met metalen behuizing

Geluidsfragmenten

Geluidsfragment.jpg Voorbeeld 1 Drumsamples met decimator, delay en reverse opties van de ES1

Alternatieven

links

  • Korg Website
  • Smartnamer Een Windows programma om te bestandsnaam van samples te veranderen, zodat ze ingelezen kunnen worden in de ES-1.