Korg Mono/Poly

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Korg
Type Mono/Poly
Ontwerper ...
Productiejaren 1981 - ...
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde ... - ...
Accessoires ...
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 4 VCO's
Filter 1 resonant 24 dB/o
lowpass filter
Envelope 2 ADSR
LFO 2
Arpeggiator ja
Sequencer geen
Effecten VCO Sync, cross-modulatie
Specificaties
Polyfonie monofoon
of 4 stemmig parafoon
Multitimbraal monotimbraal
Aansturing CV/Gate
Outputs Main Output, Headphones,
CV out, Trig Out
Inputs Trig in, VCO FM in, VCF fcM in,
Porta in, Arpeggio Trig In
Geheugenplaatsen geen
Afmetingen (B x D x H) 74,4 x 45 x 14,4 cm
Stroomverbruik 28 Watt
Gewicht 12 kilogram
Keyboard 44 toetsen, 3,5 octaven
Mopo.jpg

De Korg Mono/Poly is een analoge synthesizer uit 1981. Hij kan zowel monofoon als 4-stemmig parafoon werken. De vier stemmen gebruiken echter dezelfde envelopes, VCA en VCF. Daardoor wijkt de Mono/Poly af van echte polyfone synthesizers. Dit maakte hem minder populair dan de Polysix.

Synthese

VCO

De Mono/Poly heeft 4 VCO's (SSM2033 chips), met instellingen voor Tune, Waveform, Octave (2', 4', 8', 16') en Level. De golfvormen zijn: triangle, saw, PWM en pulse. VCO 1 heeft een Master Tune knop, de overige VCO's tunen ten opzichte van VCO 1.
Daarnaast is er een white noise-bron met een instelling voor Level. In de eerste Mono/Poly's was dit een digitale chip, later werd deze discreet analoog.

PWM

PWM kan worden aangestuurd via de VCF envelope, LFO1 of LFO2. Er zijn knoppen voor intensiteit en breedte.

VCF

Het 24 dB/o lowpass filter (VCF) is een SSM2044 chip en heeft instellingen voor cutoff, resonantie, EG intensiteit (van negatief naar positief) en keyboard tracking. De cutoff wordt gemoduleerd door een ADSR envelope.

VCA

De VCA heeft een ADSR envelope.

LFO's

De Mono/Poly beschikt over 2 LFO's. LFO 1 heeft instellingen voor frequentie en golfvorm (triangle, up saw, down saw, square). LFO 2 is alleen een triangle golf en heeft een instelling voor frequentie.

Effecten

De Mono/Poly heeft twee effecten aan boord, namelijk cross-modulatie en oscillator sync. Deze twee effecten kunnen ook tegelijk gebruikt worden. Daarnaast is er een Single en een Double mode. In de Single mode is VCO1 de 'master' en worden de overige VCO's er naar gesynced of erdoor gemoduleerd. In Double mode zijn VCO1 en VCO2 'masters' en wordt VCO3 gesynced/gemoduleerd met VCO1, en VCO4 met VCO2. De intensiteit van de effecten wordt bepaald met een knop voor de x-mod, en met de VCF envelope of LFO 1.

Overig

Arpeggiator

De Mono/Poly heeft een arpeggiator met standen Up, Down en Up/Down. Een bijzonderheid van deze arpeggiator is dat de noten kunnen worden afgespeeld door opeenvolgende VCO's. Door verschillende golfvormen te kiezen, kunnen bijzondere effecten gecreëerd worden.

Key Assign Mode

De Key Assign Modes zijn: Hold, Chord Memory, Unison, Unison/Share, en Poly. Met de Chord Memory kan een akkoord worden opgeslagen en monofoon over het toetsenbord gespeeld worden. In Unison mode is de Mono/Poly monofoon waarbij alle oscillators gestapeld worden. In Unison/Share mode zijn alle oscillators gestapeld, tot er meer dan één toets wordt aangeslagen waarbij er telkens één oscillator van de unison afbreekt. In Poly mode is de Mono/Poly 4-stemmig polyfoon.

Bronvermelding

Links