LFO

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Lfo)
Ga naar: navigatie, zoeken
De LFO sectie van de Access Virus C.
LFO is een afkorting voor Low Frequency Oscillator. Het verschil met een reguliere oscillator is in het algemeen het frequentiebereik, waarbij de LFO slechts de lagere frequenties bestrijkt. Het exacte bereik van een LFO verschilt per synthesizer. Vooral bij wat modernere synthesizers kan de maximale frequentie behoorlijk hoog liggen, tot zelfs een paar honderd Hertz . Hierdoor zijn FM-achtige modulaties mogelijk. Net als bij reguliere oscillators zijn bij LFO's vaak verschillende golfvormen mogelijk, zoals sinus, triangle, saw, square en soms ook sample & hold.

Gebruik

Een LFO wordt gebruikt om andere parameters te moduleren, zoals bijvoorbeeld filter cutoff, pulse width, oscillator frequentie en VCA volume. LFO's zijn bij uitstek geschikt voor het verkrijgen van vibrato (door modulatie van oscillator frequentie) en tremolo (modulatie van VCA volume). In sommige synthesizers wordt de LFO direct aan zijn modulatiedoel gekoppeld. Het is ook mogelijk dat de modulatie via een modulatiematrix verloopt. Het audio-signaal dat gegenereerd wordt door de LFO is bij veel synths niet naar de audio-output te sturen. In het geval van een modulaire synthesizer is een LFO als gewone oscillator te gebruiken, en andersom. Ook de Moog Minimoog is een prachtig voorbeeld van het 'duale' karakter van de LFO.

Veel voorkomende parameters

Vrijwel alle LFO's hebben de mogelijkheid om de frequentie van de LFO in te stellen. Vaak kan deze gesynchroniseerd worden aan MIDI clock, zodat de LFO snelheid overeen komt met het tempo van de muziek. Het outputvolume van de LFO bepaald de mate van modulatie, en wordt vaak depth of modulation depth genoemd. Soms heeft een LFO een delay optie, die er voor zorgt dat de modulation depth groter wordt naar mate een noot langer wordt vastgehouden. Sommige synthesizers bieden ook een key sync optie. Dit zorgt er voor dat de LFO herstart wordt wanneer een nieuwe noot begint, waardoor iedere noot exact dezelfde modulatie krijgt. Dit komt met name van pas bij lage LFO frequenties.

Geluidsfragmenten

Geluidsfragment.jpg Voorbeeld 1 Een LFO met triangle golfvorm moduleert de cutoff van een lowpass filter. Eerst wordt de LFO amount opengedraaid, daarna de LFO snelheid, tot ongeveer 360 Hz.


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie