Linear Arithmetic Synthesis

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Linear Arithmetic Synthesis is de benaming van de synthesizer architectuur van de Roland D-series alsmede de Roland MT-32 soundmodule en de Roland E pro.

De bijzonderheid van deze vorm van synthese van de D-series is de combinatie tussen PCM sounds en de reguliere synthese middels oscillators. Roland ingenieurs wilden profiteren van het gegeven dat het karakter van geluiden voor het grootste gedeelte wordt bepaald door de eerste milliseconden van het geluid, ofwel de attackfase. De sustainfase daarna voegt doorgaans nog maar weinig toe aan het karakter van de sound.

Een specifieke toepassing van de LAS synthese is om een PCM sample (als attack fase) te combineren met de digitale oscillator (als sustain fase). Door bijv. een brass PCM sample te combineren met een reguliere zaagtandgolf van de digitale oscillator kon een (voor die tijd) redelijk overtuigende trompetklank worden bereikt.

Met deze vorm van synthese is relatief weinig geheugen nodig aangezien slechts de PCM sounds als data beschikbaar hoefden te zijn. Deze wijze van geluidsopbouw is mogelijk ingegeven door de de hoge prijs van geheugencapaciteit in de jaren tachtig.

zie ook

lijst van LA synthesizers


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie