MIDI-interface

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Met een MIDI-interface kan een aantal aan apparaten worden bedoeld. Over het algemeen wordt de term MIDI-interface gebruikt voor een apparaat waardoor een computer MIDI signalen kan ontvangen en/of versturen. Soms wordt apparatuur dat MIDI in (bijvoorbeeld) CV-signalen omzet met dezelfde term aangeduid.

MIDI computer interface

Aansluiting met de computer

De Midiman Midisport 4x4 USB interface.
Deze aansluitingen zijn vaak te vinden op oudere interfaces. Het signaal wordt via de COM-poort (RS-232) of via de printerpoort (LPT1) verstuurd. Oudere computers zoals de Atari 1040 gebruikten deze aansluitingen.Tegenwoordig zijn vrijwel alle computer-interfaces USB-gebaseerd, of ingebouwd in een (interne of externe) geluidskaart.

Specificaties

Het aantal poorten op een MIDI interface wordt als "AxB" aangeduid, waarbij "A" het aantal inputs is, en "B" het aantal outputs. Een 2x4 MIDI interface heeft dus twee inputs en vier outputs.

Bijzondere interfaces

Voor een aantal software sequencers zijn MIDI computer interfaces gemaakt die een betere timing hebben. Omdat de signalen een voor een (serieel) over de lijn moeten kan het zijn dat een noot voor kanaal 8 later aankomt als die van kanaal 1, terwijl het toch de bedoeling was om deze vrijwel gelijk af te spelen. Om dit effect zoveel mogelijk teniet te doen zijn er technieken ontwikkeld door Emagic (AMT - Active MIDI Timing), Steinberg (LTB - Linear Time Base) en MOTU. Het nadeel is echter wel dat deze alleen maar werken met de bijgeleverde software en dat van alle fabrikanten alleen MOTU nog de meest recente drivers levert.

MIDI Patchbay

zie ook: patchbay (hoofdartikel)

Sommige MIDI-interfaces zijn ook als patchbay te gebruiken. Als men bijvoorbeeld drie synthesizers kan een patchbay de signalen van een synthesizer naar allebei de andere doorsturen (splitting), of van twee synthesizers naar een enkele synthesizer (merging). Verder kan er nog specifiek ingesteld worden op welke poort en op welk kanaal het signaal door moet komen (routing). Sommige MIDI computer interfaces fungeren ook als standalone patchbay; wat betekent dat de computer hoeft niet ingeschakeld te zijn om te functioneren.

MIDI converter

Een MIDI converter zet een MIDI signaal in een ander aansturingsignaal, zoals CV/Gate, DIN-sync of DCB en vice versa. CV/Gate wordt veel oudere, vaak monofone synthesizers gebruikt, DCB op enkele synthesizers van Roland. Een MIDI converter maakt het mogelijk om deze apparatuur alsnog met MIDI aan te kunnen sturen. Philip Rees, Doepfer en Kenton zijn bekende fabrikanten van dergelijke apparaten.

Zie ook


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module