Modulaire synthesizer

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Modulair)
Ga naar: navigatie, zoeken
De Doepfer A-100 is een analoog modulair systeem in Eurorack formaat.
Een modulaire synthesizer (of modular) is een synthesizer die opgebouwd is uit verscheidene losse modules. De in- en outputs van deze modules zijn vrij met elkaar te verbinden. Bij analoge modulaire synthesizers gebeurt dit meestal door middel van zogeheten patchkabels. Het voordeel van een modular is, dat je de synthesizer volledig zelf dan samenstellen, en bij het maken van een patch de vrijheid hebt om de verschillende signalen naar eigen inzicht aan elkaar te verbinden. Hierdoor ben je dus niet meer afhankelijk van de manier waarop de fabrikant de synthesizer heeft samengesteld. Nadelen van het gebruik van een modular is de relatief hoge aanschafprijs en een complexere bediening. Bovendien is het met modulars niet de mogelijk om de patch op te slaan, en is polyfonie feitelijk onmogelijk.

Opbouw

Modules

Een modulaire synthesizer bestaat uit verschillende modules. Iedere module heeft zijn eigen functie, bijvoorbeeld als oscillator, filter, LFO of sequencer. Een module kan volledig zelfstandig functioneren, maar het is noodzakelijk om verschillende modules op elkaar aan te sluiten om een werkende synthesizer te krijgen. Op welke manier de modules met elkaar verbonden worden is volledig vrij te kiezen. Hoewel sommige fabrikanten onderscheid maken tussen audio- en modulatiesignalen, kunnen deze in de meeste gevallen door elkaar gebruikt worden. De opbouw van een modulaire synthesizer is volledig zelf samen te stellen. Doordat de keuze voor modules en fabrikanten (het is vaak mogelijk modules van verschillende fabrikanten door elkaar te gebruiken) geheel door de gebruiker te kiezen is, is iedere modulaire synthesizer in principe uniek.

Formaten

Het formaat van een module verschilt per fabrikant, wat lastig kan zijn als modules van verschillende fabrikanten door elkaar gebruikt worden. De drie huidige meest gangbare formaten zijn MOTM, Eurorack en Frackrack.

Technische verschillen

De technische specificaties van modules verschilt per fabrikant. Ten eerste verschillen de patchkabels die worden gebruikt voor het makan van verbinding tussen modules. Gangbare formaten zijn jack, mini-jack en banaanstekker. Daarnaast zijn er verschillen mogelijk in de voeding. In veel gevallen is de voeding +/- 15V, maar ook +/-18V of +/-12V komt voor. Ook de sterkte van het audiosignaal (vaak +/- 5V) of het soort trigger/gate signaal (Moog's s-trigger of positive gate) kunnen verschillen. Tenslotte is belangrijk om rekening te houden met de schaling van de pitch, wat met name belangrijk is bij oscillators. De meeste modules gebruiken 1 volt per octave (volt/octave), in sommige gevallen wordt 1.2 volt/octave gebruikt. Het is ook mogelijk dat een lineair systeem wordt gebruikt: volt/Hertz. Om volt/octave en volt/Hertz door elkaar te gebruiken is een convertor nodig.

Fabrikanten van modulaire synthesizers

Livewire produceert modules in EuroRack formaat, zoals deze AFG oscillator.

Alternatieven

Voor wie een modulaire synthesizer financieel of technisch te hoog gegrepen is, is er een aantal alternatieven. Een semi-modulaire synthesizer is een soort tussenvorm tussen een gewone en modulaire synthesizer. Een dergelijke synthesizer kan zonder patchkabels worden gebruikt, maar kan indien gewenst ook modulair worden gebruikt. Een digitale modulaire synthesizer zoals de Clavia Nord Modular biedt de mogelijkheden zoals polyfonie en het opslaan van patches. Hierbij is het niet mogelijk om modules van andere fabrikanten te gebruiken, en mis je tevens het karakter van een analoge modular dat voor veel gebruikers belangrijk is. Ook zijn er modulaire plugins beschikbaar, zoals de Arturia Moog Modular V.

Zie ook

Referenties

http://en.wikipedia.org/wiki/Modular_synthesizer

Links

Gebruikerservaringen