Modulatie

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
LFO's vormen een belangrijke modulatiebron op synthesizers, zoals hier op de Access Virus TI.
Bij modulatie beïnvloed een signaal de waarde van een bepaalde parameter van een patch. De parameter die gemoduleerd wordt, heet het modulatiedoel, en het signaal dat de modulatie uitvoert de modulatiebron. Het signaal van de modulatiebron kan automatisch gegenereerd worden, met bijvoorbeel LFO's, envelope's en stepsequencers, maar kan ook afkomstig zijn van bijvoorbeeld een modulatiewiel, keyboard velocity of aftertouch. Veel voorkomende modulatiedoelen filter cutoff, oscillator frequentie en VCA volume. Sommige synthesizers bezitten een modulatiematrix waarin modulatiebronnen en doelen centraal aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Modulatie zorgt er voor dat het karakter van een geluid over de tijd verandert, waardoor het levendiger wordt.

Geluidsfragmenten

Geluidsfragment.jpg modulatie van een filter door een LFO Een LFO met triangle golfvorm moduleert de cutoff van een lowpass filter. Eerst wordt de LFO amount opengedraaid, daarna de LFO snelheid, tot ongeveer 360 Hz.

Zie ook

Links


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie