Modulatiematrix

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
De pinmatrix van de EMS Synthi A
Een modulatiematrix maakt het mogelijk om verschillende modulatiebronnen (bijvoorbeeld een LFO) toe te wijzen aan een modulatiedoel (bijvoorbeeld een oscillator of filter) van een synthesizer. Het is een praktische vervanging voor de patchkabels van een modulaire synthesizer.

Geschiedenis

De eerste synthesizer met een modulatiematrix was de EMS VCS3. Deze maakt gebruik van een zogenaamde pinmatrix, waarbij pinnetjes in de matrix worden gestoken op de plek die de modulatiebron met het modulatiedoel combineerd.Bij latere synthesizers was de modulatiematrix volledig digitaal. Voorbeelden van synthesizers met digitale matrixen zijn de Oberheim Matrix-reeks, de Access Virus-synthesizers en de Dave Smith Instruments Evolver.

Werking van een digitale modulatiematrix

Schematische weergave van een digitale modulatiematrix

Een digitale modulatiematrix bevat een aantal slots. Voor ieder slot wordt een modulatiebron en modulatiedoel gekozen. Vervolgens wordt de hoeveelheid modulatie bepaald. Soms gaat dit in procenten, in andere gevallen is het een waarde tussen de -64 en +64 of 0-128. Deze waarde bepaalt de mate waarin de modulatiebron de waarde van het modulatiedoel beïnvloedt. De afbeelding hiernaast is een schematische weergave van een modulatiematrix. In slot 1 is de modulatiebron LFO 1 en het modulatiedoel de frequentie van oscillator 1. De modulatiewaarde is 20; de maximale invloed van LFO 1 op de frequentie van oscillator 1 is dus 20.

Zie ook