Monitor

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
De Genelec 8030 actieve studiomonitor.
Met de term monitor wordt binnen de muziekwereld een studioluidspreker bedoeld. Monitors trachten het geluid zo neutraal mogelijk weer te geven, zodat een zo eerlijk mogelijk luisterbeeld verkregen wordt.

Live

Ook bij live concerten wordt er gebruik gemaakt van monitors, dit zijn boxen die in een bepaalde hoek liggen en voorop of op een aan te wijzen plek op het podium geplaatst worden. De muzikant kan vervolgens aangeven wat hij door die monitor wilt horen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten monitors, namelijk actieve, powered en passieve. Een passieve monitor moet aangesloten worden op een losse versterker om geluid te kunnen produceren. Dit heeft als voordeel dat je zelf de best bijpassende versterker uit kan zoeken, en je dus meer invloed hebt op de uiteindelijke klankeigenschappen. Bij een powered monitor is deze versterker al ingebouwd, en kan dus rechtstreeks op de geluidsbron (bijvoorbeeld een mixer of geluidskaart) worden aangesloten. In een actieve monitor gaat het geluid eerst door een interne crossover, waarin het geluid wordt gesplitst in hoge en lage frequenties. Pas daarna gaat het door een versterker. Lage en hoge tonen gaan dus door een aparte versterker. Een actieve monitor geeft over het algemeen een beter geluid dan een powered monitor. Het overgrote deel van de huidige studiomonitoren zijn actief.

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module